10 milliós kamatmentes hitelt kaphatsz lakáscélra

Az MFB 115 milliárd forint kamatmentes hitelt nyújt korszerűsítésre magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek április végétől. A program a lakóépületek energiahatékonyságának növelését szolgálja, egyénenként akár 10 millió forint értékben.

Több tízezer magánszemélyt és lakóközösséget érinthet az a kamatmentes hitel, amit a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) folyósít uniós forrásból. A 115 milliárdos ingyenhitel célja az energetikai korszerűsítés, ami számos területet lefed.

Költhető a nyílászárók cseréjére, a radiátorok és a kazán korszerűsítésére, hőszigetelésre vagy akár energiatakarékos izzók beszerzésére is. Olyan megújuló energiaforrásokat is be lehet üzemelni a segítségével, mint a napelemes, napkollektoros vagy geotermikus rendszerek. Ezeket egyébként a lakástakarék is finanszírozza.

A 115 milliárd forintos kamatmentes hitel 25%-át társasházak és lakásszövetkezetek részére szánják, míg a maradék 75%-ot magánszemélyeknek tartják fent. Magánemberként a hitel mértéke 500 ezer forinttól 10 millióig terjedhet, kamat nincs, és 20 év van a hitel visszafizetésére.

A hitelfelvételhez 10%-os önerő szükséges, de fontos kiemelni, hogy erre a célra lakástakarékpénztári számlán lévő megtakarítás is használható. A lakástakarék már csak amiatt is kapóra jöhet, mert az önerő terhére elszámolhatóak bizonyos adminisztratív költségek, például az értékbecslés, az energiatanúsítvány vagy a tulajdoni lap megszerzése.

Mit kell még tudnod az MFB kamatmentes hiteléről?

  • Április 24-én indul a program,
  • 2022. december 31-ig lehet pályázni,
  • az MFB Pontokon lehet hitelt igényelni, azaz a Budapest Bank, a Magyar Takarékbank, az FHB és a B3 Takarékszövetkezet hálózatában.

Ha felújítani, korszerűsíteni tervezel a lakásodban vagy házadban, akkor mindenképp érdemes igénybe venned a fenti támogatást. Az önerő megoldható lakástakarékkal, amire szintén jár állami támogatás, évente akár 72 ezer forintos mértékben. Lakástakarékot akkor is érdemes indítanod, ha más céljaid vannak, például lakást vennél, építenél vagy nem energetikai téren szeretnél felújítást.

Ha kíváncsi vagy, mennyit nyerhetsz egy lakástakarékkal, használd kalkulátorunkat, vagy fordulj hozzám bátran, és kifejtem neked a részleteket.