3 előny, hogy miért válasszon lakástakarékot

Ha gondosan utánaszámolunk életünk legjelentősebb anyagi kiadásaihoz, akkor egyszerűen megkerülhetetlen tétel a saját lakás megszerzése. Mi magyarok pedig még jobban ragaszkodunk a saját ingatlanhoz, mint mondjuk a németek, vagy az amerikaiak. Éppen ezért érdemes minél hamarabb gyűjteni rá, íme, 3 indok, amiért erre a lakáskassza az egyik, ha nem a legalkalmasabb lehetőség.

1.Adózási és támogatási előnyök

Minden egyes lakáskasszára 30%-os, évente legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás jár. Mivel a leghosszabb futamidő 10 év, ezért az összes támogatás nagysága elérheti a 720 ezer forintot is.

A másik adóelőny, az állami támogatás mellett, hogy a betéti kamat után nem kell kamatadót sem EHO-t fizetni. 2016-ban ez azt jelenti, hogy nem kell 15%-os kamatadót, és a 6%-os EHO-t sem az állam számára elutalni. Vagyis a teljes nyereség minket illet meg.

2.Régóta biztonságos és kiszámítható

Ahogy a wikipedia oldalon is látható  a lakástakarék pénztárak múltja egészen 1997-ig tekint vissza, és mondhatni töretlen népszerűségnek örvend. Egészen pontosan 1997.01.01-én lépett életbe a 1996. évi CXIII. törvény (törvény a lakás-takarékpénztárakról), a 215/1996. (XII. 23.) Kormányrendelet (kormányrendelet a lakás-előtakarékosság állami támogatásáról) és a 47/1997. (III. 12.) Kormányrendelet (kormányrendelet a lakástakarék-pénztár általános szerződési feltételeiről), amely a mai napig szabályozza ezt a megtakarítást.

Arról nem is beszélve, hogy egy fix tarifatábla, vagy kalkulátor alapján 4-től egészen 10 évig előre tervezhetően takarítunk meg. Egy forinttal sem kell többet fizetnünk, és az is biztos, hogy egy forinttal sem fogunk kevesebbet kapni, mint a leírtak.

3.Kötött, de széleskörű felhasználhatóság

Sokan említik, hogy az a baj a lakástakarékkal, hogy csak ingatlan célra lehet felhasználni. Ez igaz, viszont ezen belül viszont szinte mindenre:

  • Újépítésű lakásvásárlás
  • Használt lakásvásárlás
  • Hitel előtörlesztés
  • Lakás felújítás
  • Lakás bővítés
  • Lakás korszerűsítés

Ahogy látható tényleg szinte minden lakással kapcsolatos kiadásunkat tudjuk ebből fedezni. Arról nem is beszélve, hogy garantáltan célt érünk, hiszen mivel másra nem tudjuk fordítani a tőkét, ezért hiába jön egy kisebb kísértés mondjuk egy autó megvételére, ebből a pénzből nem tudjuk azt finanszírozni.

Tervezzünk előre, lakástakarékkal!

Ahogy a cikkből is kiderül (és a nevéből is adódik) a lakáskasszák igen sok előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a megtakarítani vágyók számára. Tulajdonképpen már csak meg kell néznünk, hogy mikorra tervezünk valamilyen lakással kapcsolatos beruházást, és ehhez indítani egy lakástakarékot, de ebben szívesen segítek. Amennyiben kérdése merült fel, akkor a cikk alatt tegye fel, és egy napon belül megválaszolom! Ha személyesen szeretne kérdezni, akkor alatta kérjen visszahívást, és tudunk egyeztetni egy személyes megbeszélést!