Ennyivel többet szánunk havonta lakástakarékra

Egyre többen ismerik fel a lakástakarékpénztár nyújtotta előnyöket, ezért nem véletlen, hogy havonta több pénzt szánunk erre a célra, mint 5 éve. Bár a környező országokban jóval többen élnek ezzel a takarékossági megoldással, a magyar pénztári tagok száma is nőhet a közeljövőben az állami támogatásnak, a kedvező kamatoknak és akcióknak köszönhetően.

A magyarok átlagosan havi 17 ezer forintot takarítanak meg lakáscéllal, ami 4 ezer forinttal több, mint 5 éve. Ez évente majdnem 50 ezer forinttal több megtakarítás. Nem meglepő ez a tendencia, hisz az elmúlt időszakban csökkent az eladósodottság, főként a devizahitelek mértéke.

Továbbá az olyan intézkedések is népszerűbbé tették a lakástakarékot, mint az, hogy

A fenti kedvezmények miatt nőhet a lakástakarékkal gyűjtögetők száma, ám egyelőre csak az ország 14%-a tagja lakáscélú pénztárnak, pedig nálunk a legnagyobb az állami támogatás a térségben.

Ennyi embernek van lakáscélú megtakarítása a szomszédos országokban:

  • Ausztria: 65%
  • Csehország: 48%
  • Németország: 36%
  • Szlovákia: 26%

A Piac és Profiton olvasható legfrissebb adatok szerint az osztrákok közel kétharmada tagja lakástakarékpénztárnak, de a csehek feléről és a németek harmadáról is elmondható ugyanez. Északi szomszédunk, Szlovákia 11%-kal van előttünk.

Elég valószínű, hogy a magyar lakáscélú megtakarítók száma 15-18%-ra fog nőni a következő években. Lehet, hogy te is köztük leszel, és ha így döntesz, akkor nem árt tudnod például azt, hogy a számlanyitási díj valahol elviszi az első év állami támogatását, valahol viszont nem, mert akciós.

Ha ilyen és ehhez hasonló tippekre lenne szükséged, mert meg szeretnéd találni a számodra leghatékonyabb lakáscélú megtakarítási formát, akkor keress fel bátran, és tedd fel kérdéseidet. Minél előbb válaszolni fogok, addig is próbáld ki kalkulátorunkat.