Így lehet több lakástakarék a családunkban!

Amikor lakásra gyűjtünk pénzt, akkor a cél mindig több millió forint. Ehhez képest még akár karcsúnak is nevezhetjük, hogy havi 20 ezer forint a maximum, amit egy lakástakarék pénztárban tudunk gyűjteni. Mindazonáltal egy családon belül egyszerre több lakástakarékot is tudunk indítani, így hamarabb el tudjuk érni a célunkat. Íme, a részletek.

A lakástakarékról röviden

Ahogy azt már biztosan Ön is tudja, a lakástakarék pénztárak Magyarország legnépszerűbb ingatlancélú megtakarításai. Ez köszönhető többek közt annak is, hogy már 1997 óta szinte változatlanul jó feltételekkel indíthatóak. Azonban természetesen a 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatás még többet nyom a latba. Pontosan ez a maximális 72 ezer forint miatt legfeljebb havi 20 ezer forinttal indíthatóak. Az e felett befizetett összegre csak a betéti kamat járna, ami 0,1%-1,5% között mozog, így nem lenne kifizetődő. De hogyan tudjuk megoldani, hogy akár havi 60-80 ezer forintos lakás megtakarítás után is járjon állami támogatás?

Egy család, több szerződés

A megoldás a családon belüli több szerződés. Ehhez tisztáznunk kell a szerződésben résztvevők szerepét. Először is van a szerződő, aki azt vállalja amikor elindítja a lakás megtakarítást, hogy az általa választott futamidő végéig befizeti a díjakat. A másik szereplő pedig a kedvezményezett, ő jogosult arra, hogy egy szerződés után állami támogatást kapjon, és a lejáratkor ő rendelkezik a felgyülemlett összeg felhasználásáról. Lehetünk négy lakástakaréknál is szerződők, ha a kedvezményezettek a csalátagjaink. Az alábbi egyenes ági rokonok jöhetnek ilyenkor szóba:

  • szülő (nem csak vér szerinti, hanem lehet nevelő-, mostoha-, vagy örökbefogadó is)
  • gyermek (szintén lehet nevelt-, mostoha, vagy örökbefogadott)
  • nagyszülő
  • unoka
  • testvér (mostoha is)
  • házastárs (hivatalos élettársi viszonyt is elfogadják)

Nézzük meg, hogy ezzel miért járhatunk nagyon jól!

Milyen gyorsan lehet így saját lakásunk?

Jól megfigyelhető, hogy lakásvásárlás esetén az egyik legfontosabb szempont az idő. A lehető leghamarabb szeretnénk hozzájutni, és beköltözni. Amennyiben 4 db havi 20 ezer forintos (összesen havi 80 ezer forint) lakástakarékot indítunk 4 évre, akkor a lakástakarék kalkulátor szerint legalább 10 millió forintunk lesz, amiből már lehet ingatlant vásárolni. Sőt, amikor az egyedüli Fundamentán kívül a többieknél is elérhető lesz az előhitelezés, akkor már 2 év után a miénk lehet a teljes összeg. Persze, ez több tényezőtől is függ, ezért érdemes alaposan megtervezni az ingatlanvásárlást.

Érdemes egyeztetni a részletekről

Összegezve a fent leírtakat, látható, hogy a család fogalmát meglehetősen tágan lehet értelmezni, így ha anyagi lehetőségeink engedik, akkor relatív hamar össze tudunk gyűjteni egy tetemes összeget, ami elegendő lakásvásárlásra. Sőt, ha úgy alakul, akkor akár még a jelzáloghitel felvételét is megúszhatjuk. Ehhez mindössze az kell, hogy precízen megtervezzük az előttünk álló 4-5 évet. Amennyiben kérdése van, tegye fel a cikk alatt, és megválaszolom! Ha elnyerte a tetszését ez a lehetőség, akkor pedig töltse ki az alul található adatlapot, és konzultájunk! Felkeresem és segítek megtervezni, hogy minden gördülékenyen menjen a lakás projektjét illetően.