A lakástakarék az időskor boldogságát is közelebb hozza

Kevesen tudják, de a lakástakarékban összegyűlt pénzzel élethosszig tartó bérleti jogot lehet vásárolni nyugdíjasotthonokban. 5-10 év alatt ki lehet gazdálkodni egy átlagos méretű lakrész bérleti jogának díját, és ebben az állami támogatás is segít.

A 60 évnél idősebb magyarok közel 60%-a egyedül él. Ez valószínűleg a korral jár, hiszen nyugdíjas koruk tájékán sajnos sokan megözvegyülnek, esetleg elválnak. A gyermekek kiröppenése után a méretes családi ház fenntartása okafogyottá válik, és anyagilag is egyre nehezebb bírni. Ennyi idősen a munkaképesség is csökken, nem könnyű tehát egy családi házat megfizetni.

Ilyenkor döntenek sokan úgy, hogy félreteszik a régi házhoz fűződő érzelmeiket, inkább eladják a házukat, és egy kisebb lakásba költöznek az árán. Viszont attól még ugyanúgy egyedül fognak élni, vagyis egy kisebb lakás nem megoldás az időskori magányra. Egy nyugdíjasnak is szüksége van szociális életre és társaságra, és az sem árt, ha nem kell mindent egyedül megoldania a mindennapokban.

Közösség az idősek számára

Megoldást nyújthat viszont egy nyugdíjasotthon. Vagyis egy kifejezetten nyugdíjasok számára létrehozott közösségi épület, ahol mindig lesz korban passzoló társaság, és olyan programok, amik felpezsdíthetik az idősek életét. Ilyen otthonokban viszont előre ki kell váltani a bérleti jogot, ami cserébe egy örök életre érvényes lesz.

Kisebb otthonbéli lakások bérleti jogát már 3 millió forint környékén is meg lehet kapni, viszont a 30 négyzetméteres lakrészekért akár 7-8 millió forintot is elkérhetnek. Nem mindenki tudja a méretes családi házát egy ilyen lakásra cserélni (mert nincs a tulajdonában ilyen ház), nekik viszont kiváló lehetőséget kínál a lakástakarék.

Lakástakarékkal sokkal könnyebb

Ha segítségül hívjuk a kalkulátorunkat, ami az összes lakástakarékpénztár ajánlatát listázza, akkor kiderül, hogy egy kisebb lakás bérleti joga akár egyedül is kigazdálkodható 10 év alatt, havi 20 ezer forintból (hitel nélkül). A takarékoskodásba beszállhat a család is, ami így még hatékonyabb lehet. Ha az idős szülő mellett mondjuk két gyermeke is félretesz havi 20-20 ezer forintot, akkor 8 év alatt meglehet a drágább (7-8 millió forintos) lakrész ára is. Ha sürget az idő, és a három családtag még kedvezményes hitel felvételét is vállalja, akkor mindössze 4 év alatt meglehet a drágább (!) lakás.

A lakástakarék azért is ilyen ütőképes megoldás, mert évente 72 000 forint állami támogatás jár hozzá szerződésenként. Vagyis ha hárman takarékoskodnak a családban, akkor 3 × 72 000, vagyis 216 000 forint jár évente. Bizony, ez 4 év alatt már 864 ezer „ajándékba” kapott forint. Ekkora segítséggel sokkal egyszerűbben megalapozható az időskori lakhatás.

Akadnak még kihívások

Igaz, a lakhatási jog megszerzése után bérleti díjat is kell fizetni havi szinten. Ez nagyjából 120-140 ezer forint havonta (ebben már benne lehet az étkeztetés is). A jelenlegi átlagnyugdíj 120 ezer forint körül van, vagyis ez akár fedezhetné is a nyugdíjasotthon bérleti díját, de a nyugdíjnak mindössze 80%-át vonhatják le ilyen célra. Másrészt a bérleti díjon kívül is lehetnek költségek, pl. a gyógyszerek megvásárlása. Ezért fontos nyugdíjcélú előtakarékosságban is gondolkodni a lakástakarék mellett (de ez már egy külön téma).

A tudatos stratégia rengeteget segít

A mostani 40-es korosztálynak nincs könnyű dolga, mert a gyerekeiken kívül a szüleikről is gondoskodniuk kell. Én viszont hiszek abban, hogy egy hatékony stratégia felállításával és családi összefogással minden időskori probléma megoldható.

Persze minden eset egyedi. A stratégia jellege attól is függ, hogy hány éves a nyugdíj előtt álló személy, van-e havi keresete, esetleg megtakarítása, illetve hogy hány családtag tud beszállni a megtakarításba.

Maradt kérdésed?

Ha úgy érzed, érintett vagy a kérdésben, és kíváncsi lennél, hogy mik a lehetőségeid, akkor írj nekem, és kidolgozunk neked egy személyre szabott stratégiát – teljesen ingyen. Ha csak kérdeznél, akkor is írj bátran!