Lakástakarék előtörlesztésre

Sokan a lakástakarékokról úgy tudják, hogy csak arra érdemes használni, hogy minél nagyobb önerejük legyen, és így kevesebb hitelt kelljen felvenni. Ez egy teljesen jó gondolat, viszont érdemes másik oldalról is megközelíteni ezt a kérdés. Mi van, hogyha már van hitelünk? Illetve hogyan tudjuk kombinálni a lakástakarékot a hitellel?

Röviden a lakáshitelekről

A lakáshitelek mondhatni egyedien vannak felépítve, hiszen ha hitel felvétel elején a havi törlesztő részleteink csak csekély része csökkenti a valós tőketartozást. A jelentős része a banki kamatokra megy el, míg az utolsó törlesztőnk szinte 100%-a a tőketartozást csökkenti.

Éppen ezért érdemes azon elgondolkozni az előtörlesztésen, vagyis azon, hogy a hitel futamidejének első felében extra pénzt fizetünk a banknak, hogy csökkenjen a tőketartozásunk, és ezáltal a havi törlesztő részletünk is. De hogy lesz előtörlesztésre pénzünk?

Gyűjtsünk a lakástakarék pénztárban tőkét!

Mi is lehetne alkalmasabb lakáscélú megtakarítás, mint az államilag támogatott lakástakarék pénztár. Itt ugyanis a betéti kamatok mellett az állam 30%-kal, évente akár 72 ezer forinttal támogatja a megtakarításunkat. Így már 4 évnél is jelentős tőkét spórolhatunk össze (itt tudja kiszámolni mennyit), amit be tudunk törleszteni a hitelünkbe.

Számoljunk ki egy példát:

Tegyük fel, hogy felveszünk 13 millió forint hitelt 20 évre, így a havi törlesztő részletünk egy annuitásos hitel kalkulátor alapján (4%-os kamatlábbal számolva) 78.779 forint közé tehető. Viszont ha 25 évre vesszük fel, akkor csak havi 68,619 forintra kell számítanunk így megspóroltunk havi 10 ezer forintot. Ezt beforgathatjuk 5 évre egy lakástakarékba, amivel a kalkulátorunk szerint akár 782.075 forintot is összegyűjthetünk. Amennyiben félre tudunk tenni havi 20 ezer forintot, akkor ez az összeg 1.564.150 forintra is felkúszhat.

Ha ezt az összeget betörlesztjük a hitelünkbe, akkor a havi törlesztő részletünk már csak 63.800 forint, illetve 59.138 forintra esik vissza. Ezzel már nyertünk, és akár folytathatjuk is ezt a trükköt, hogy most az eddig 10 ezer forinthoz hozzácsapjuk a most megspórolt 5-6 ezer forintot, és ezt forgatjuk egy lakástakarékba. Így sokkal kevesebb pénzből letudhatjuk a lakáshitelünket.

Érdemes alkalmazni a trükköt

Összegezve, ebben a cikkben egy olyan gyakorlati trükköt mutattam be, amellyel akár több millió forintot tud megspórolni a leendő, vagy már meglévő hitelén. Persze mivel az egyes hitelek, és a lakástakarékok is eltérnek egymástól, ezért érdemes ezekre egyedi kalkulációt készíteni, amelyben szívesen segítek. Amennyiben kérdése van, tegye fel itt lent, és megválaszolom! Ha személyesen szeretne egyeztetni erről a lehetőségről, vagy egyéb lakás megtakarítással kapcsolatban, akkor adja meg az adatait, és felkeresem Önt!