Lakástakarék felhasználási lehetőségek

Az államilag támogatott lakástakarékok rendkívül népszerűek. Akik esetleg kifogásokat keresnének ezzel a pénzügyi termékkel kapcsolatban, azok csak azt tudják felróni, hogy korlátozott a felhasználása. Ez valóban igaz, hiszen ebből mondjuk, nem tudjuk finanszírozni a gyermek oktatását, de a lakáscélú felhasználás nagy sok mindent takar. Ezt fogom taglalni az alábbiakban.

Korlátozott, mégis széleskörű felhasználás

Általában azon ügyfelek, akik lakás megtakarításon gondolkodnak, elsősorban a saját lakás megszerzésére gondolnak, vagyis ingatlan vásárlásra. Való igaz erre is fordítható, de ahogy a bevezetőben is írtam ennél sokkal több esetben tudjuk hasznosítani az LTP-ben összegyűlt vagyont. Nézzük még mi mindenre érdemes fordítani a lakástakarékban felgyülemlett vagyont!

Lakáshitel törlesztés

Szintén népszerű szolgáltatása a lakástakarék pénztárnak az ún. előtörlesztés, vagyis, hogy a hitelünk összegét csökkentjük az itteni egyenlegünkből. Természetesen végtörleszteni is lehet, azaz a teljes hitelünket kifizethetjük az itt megtakarított pénzünkből. Ezzel a lehetőséggel bármikor élhetünk, vagyis nem csak a hitel felvételekor indíthatunk lakástakarékot. Majd, a lejáratkor pedig betörlesztjük a hitelünkbe, amivel rengeteg pénzt tudunk megspórolni, erről itt írtam. Akad azonban másik felhasználási lehetőség is.

Lakásfelújítás

Azon emberek számára is hasznos, akik már abban az ingatlanban laknak, amelyben szeretnének. Ilyenkor ugyanis időről-időre érdemes felújítani az ingatlant. Legyen szó akár egy nyílászárócseréről, akár egy kiadós festésről a lakástakarék pénztárban felgyülemlett összeget fordíthatjuk erre. Sőt, még másra is.

Lakásbővítés

Számos ügyfélnél előfordult már, hogy gyermeket vállaltak, és ezért bizony egy szobával bővíteni kellett az ingatlanjukat. A lakásbővítés, csakúgy, mint az előbb felsorolt tételek engedélyezettek. Tehát egy (vagy több) plusz helység hozzáépítését is tudjuk finanszírozni a lakástakarékunkból.

A korszerűsítés

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend például a napkollektor. Ennek az épületre szerelése (amellyel a rezsinket tudjuk csökkenteni) nem tartozik sem a felújítás, sem a bővítés kategóriába. Ez egyértelműen korszerűsítésnek minősül, amit természetesen kifizethetünk a lakástakarék pénztár egyenlegéből. Így összegezve látható, hogy valóban számos célra fordíthatjuk az itt gyűjtött pénzünket.

Tervezzünk előre!

A fent felsorolt szolgáltatásokra előbb-utóbb szükségünk lesz. Ezért érdemes egy kicsit előre gondolkodni, és nem hirtelen beleugrani mondjuk egy lakásfelújításba, hanem tudatosan készülni rá. Ilyenkor indítunk egy lakástakarékot, és folyamatosan megkapjuk a befizetéseink 30%-át. Ez egyben azt is jelenti ebben az esetben, hogy az állam fizeti a harmadát a felújításnak. Amennyiben kérdése merült fel, akkor tegye fel a cikk alatt! Ha szeretné, hogy segítsek a tervezésben, vagy megtalálni a legmegfelelőbb lakástakarékot, akkor jelentkezzen egy ingyenes konzultációra! Felkeresem Önt, és együtt megtaláljuk az ideális megoldást.