Lakástakarék szerződéskötési díj

Alaphelyzetben, amikor felmerül bennünk, hogy szeretnénk lakást venni, vagy csak felújítani, akkor egyből az államilag támogatott lakáskasszák jutnak az eszünkbe. Számos jó tulajdonsága mellett viszont sokan húzzák a fogukat, amikor megtudják, hogy szerződéskötési díjat kell fizetni, ami szinte mindig magasabb, mint az egy havi megtakarítás nagysága. Van azonban lehetőségünk, hogy ez a díjat úgymond megússzuk.

Mi a szerződéskötési díj?

Ahogy a nevéből is adódik, ez egy olyan egyszeri megfizetendő díj, amelyet a szerződés elindításakor szükséges befizetni. A szerződéskötési díj összege a mi általunk választott szerződés nagyságától függ, ugyanis a futamidőtől, és a havi megtakarítás mértékétől függően egy konkrét ún. szerződéses összegre kötünk szerződést. Ennek a szerződéses összegnek az 1%-a a szerződéskötési díj, tehát például ha 5 millió forintra szerződünk, akkor 50 ezer forint a befizetendő díj. Ez nem számít bele az első havi megtakarításba, így mondjuk, ha az 5 millió forintot havi 20 ezer forintos megtakarítással érjük el, akkor először 50 + 20 ezer, azaz 70 ezer forintot kell elutalnunk az általunk választott lakáskasszának. Sokaknak ez talán túl megterhelő lehet, ezért egyes lakáskasszák kitaláltak erre is egy jó megoldást.

Nem minden esetben szükséges

Azon négy pénzintézet közül, ahol tudunk lakáskasszát indítani egyedül a Fundamenta az, aki konzekvensen elzárkózik attól, hogy elengedje ezt a számlanyitási díjat, és elmondásuk szerint ez mindig is így lesz.

Az Aegon Lakástakarék igyekszik együtt szorosan együttműködni a biztosító ágazattal, így ha rendelkezünk Aegonos lakásbiztosítással minimum éves 25 ezer forint értékben (vagy indítunk egy újat), akkor elengedi a számlanyitási díj 50%-át.

Az OTP banki háttér lévén az ilyen jellegű kedvezményeit általában akkor adja, ha a folyószámlánkat náluk vezetjük, ráadásul időszakonként (egyéb feltételek teljesülése esetén) akár az egész szerződéskötési díjat elengedheti.

Végül, de nem utolsó sorban az ERSTE-nél, ha legalább havi 5 ezer forinttal indítjuk a szerződést, elmaradás nélkül fizetjük a rendszeres díjakat, és csoportos beszedési megbízással, akkor szintén elengedi az egész szerződéses összeget az egyik módozatánál.

Megjegyzés: Ezek a számlanyitási kedvezmények időről-időre változnak. Az oldalunkon itt találja az aktuális akciókat!

Összességében tehát több módunk is adódik, ha nem tudjuk (vagy nem akarjuk) kifizetni a szerződéskötési díjat.

Ne csak ez alapján válasszunk!

Bár elsőre lényegesnek tűnik, hogy a lakás megtakarításunk elején is spóroljunk az ilyen díjakkal, mégsem javasolt ez alapján választani a lakáskasszák közül. Ennél érdemesebb a dolgok mélyére nézni, hiszen az áthidaló kölcsön, a felhasználás, a folyósítás, mind olyan tulajdonság, amit mérlegelni kell. Töltse ki a cikk alatt található adatlapot, és felkeressük Önt, hogy a megfelelő döntést tudja meghozni!