Lemaradtál az Otthon Melege Programról? Létezik más megoldás

Az Otthon Melege Program most éppen a hűtők, fagyasztók és mosógépek cseréjéhez ad támogatást, ám erről sokan máris lemaradtak. Ilyenkor hasznos, ha lakástakarékot indítasz, bár nem árt pontosan ismerni a felhasználási célokat.

Az Otthon Melege Program 2014 óta segíti a háztartásokat különféle támogatások formájában, amiben már több mint 130 ezer család vett részt. Általában energetikai korszerűsítésre helyezik a hangsúlyt, vagyis segítenek a korszerűbb, alacsonyabb fogyasztású háztartási berendezések beszerzésében. Ezek valóban támogatásra érdemes célok, mivel tartósan képesek csökkenteni a családok kiadásait. A programmal csak az a „baj”, hogy véges a keret, és

nagyon könnyű lemaradni róla.

Még áprilisban írtam arról, hogy az Otthon Melege Program támogatja a gázkazánok és a gázkonvektorok cseréjét, de azóta ezek a pályázatok is lezárultak. Ha gázkazán vagy -konvektor cseréjén gondolkodsz, akkor erről sajnos lemaradtál. Ilyenkor kapóra jön a lakástakarék, amit bármikor elindíthatsz, és erre évente akár 72 000 forint állami támogatás is jár. Ha sürgős a csere, és mindenképp hitelt kell felvenned, akkor ezt a lakástakarék segítségével végtörlesztheted (a tudnivalókat itt találod). Ilyen módon ugyanúgy ki tudod használni az állami támogatást a fűtőrendszer cseréjekor.

Itt az újabb program, ami két helyen már véget is ért

Az Otthon Melege Program azóta újabb alprogramot hirdetett meg (HGCS/2017 azonosítóval), ami a hűtők, fagyasztók, mosógépek és szárítógépek cseréjét célozta meg. A program résztvevői 25-45 ezer forinttal olcsóbban juthatnak ezekhez a háztartási gépekhez. Régiónként eltér az a pályázati időpont, amikortól kezdve jelentkezni lehet.

A családok annyira megrohamozták a pályázatot, hogy a Dél-alföldi régióban egy nap után, az Észak-alföldi régióban két nap után lezárult a jelentkezés, még a hivatalos határidő lejárta előtt. Hogy úgy mondjam, mire kettőt pislogtunk, már véget is ért a pályázati időszak. Ennek az lehet az oka, hogy a két régióban összesen 16 ezer kérelem született, és elfogyott a pénzügyi keret. A program legközelebb az Észak-magyarországi régióban nyílik meg augusztus 14-én – meglátjuk, ők meddig fogják bírni a hatalmas érdeklődést.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint így alakulnak a határidők és a források eloszlása:

Aki erről az alprogramról maradt le, annak is megoldást jelenthet a lakástakarék, persze némi megkötéssel. Ha megnézed a lakástakarék felhasználási célokat, egy nagyon hosszú listát találsz arról, mennyi mindenre költhető. Az viszont egy főszabály lakástakarék esetén, hogy

olyan berendezési tárgyra fordítható, ami nem mozdítható, tehát beépített.

Vagyis ha beépített hűtőszekrényt vagy fagyasztót vásárolsz, akkor arra máris elkölthető a lakástakarék. Ha már korszerű energiafelhasználás: napelemet és napkollektort is lehet venni lakástakarékból, erről múltkor írtam egy cikkemben.

A lakástakarék azért is kiváló lehetőség, mert nem csak 25-45 ezer forinttal képes olcsóbbá tenni az elavult háztartási berendezések cseréjét. Az állami támogatásnak köszönhetően a lakástakarék akár évi 72 000 forintot biztosít alanyi jogon, és mindezt szerződésenként. Egy családon belül ugyanis több szerződés is lehet, így ha például a házastársad és a szüleid indítanak egy-egy lakástakarékot, és rászánják a maximálisan befizethető 20 ezer forintot, akkor

már 4 év alatt 3,5–3,9 millió forintnyi megtakarítás jöhet össze.

Ebből bő 800 ezret áll az állam. Ha kihasználjátok a maximális időt, ami 10 év, akkor 9,4–9,8 millió forint is összejöhet (attól függően, hogy melyik lakástakarékpénztár szolgáltatását választod).

Ha az Otthon Melege Programra pályázol, akkor sok sikert kívánok, a határidőkre mindenképp figyelj oda, és számolj azzal, hogy hamarabb is lezárhatják a jelentkezést. Mellette viszont azt javaslom, hogy gondolkodj el egy lakástakarék indításán is.

Kérdezz bátran,

szívesen beszélgetek veled a lakástakarék előnyeiről. Azzal csak nyerhetsz, ha megismered az alternatív lehetőségeidet.