Pezsgőfürdő? Télikert? Meglepődnél, mennyi mindenre jó a lakástakarék

Kevesen tudják, mennyi mindenre használható egy lakástakarék. A legtöbben lakásfelújításra és -vásárlásra költenek, ám a lakástakarék még olyan célokat is támogat, amik már a luxuskategóriába tartoznak. Etanollal működő biokandallót szeretnél? Egy erkélyt a szép kilátás miatt? Pezsgőfürdős sarokkádat? Nem lehetetlen kívánságok.

Körülbelül egymillió ember rendelkezik lakástakarékkal Magyarországon. Vagyis ők azok, akiknek államilag támogatott lakáscélú megtakarításuk van, amit igény szerint kedvezményes feltételű hitellel egészíthetnek ki. A négy lakástakarékpénztár szerint az elmúlt évben egyre nagyobb ütemben nő a megtakarítók száma, és közülük egyre többen választják a leghosszabb idejű (10 éves) módozatot. A havi 20 ezer forintos maximális befizetést is egyre többen vállalják, mert így tudják a lehető legtöbb állami támogatást igénybe venni.

Mire fordítják a lakástakarékot az emberek?

Az OTP Lakástakaréknál a megtakarítást felhasználók közel fele felújításra és korszerűsítésre költ, de az ingatlanvásárlás is a népszerű célok közé tartozik. A megtakarításukat sokan korábban felvett hitel törlesztésére fordítják (a hitel elő- és végtörlesztéséről itt írtunk korábban).

Az Erste Lakástakaréknál a lakásfelújítás és -korszerűsítés a sláger, de a lakásvásárlás és a hitelkiváltás náluk is népszerű. A Fundamenta Lakáskassza megtakarítói hasonló célokra költöttek, mint az előző két szolgáltató esetében, annyi különbséggel, hogy náluk az ingatlanvásárlás vezet 69%-kal.

Az Aegon Lakástakarék 2014-ben indult csak be igazán, így náluk kizárólag betétgyűjtési szakaszban lévő szerződések vannak, a kifizetésekről és a hitelezésről csak jövőre tudják megosztani a tapasztalatokat.

Milyen újításokról álmodozunk?

Léteznek olyan, kevésbé fontos lakáscélok, amik sok esetben csak álmok maradnak a többségünk számára, de megnyugtató tudni, hogy ezek is könnyebben elérhetőek, ha lakástakarékkal gyűjtünk pénzt.

Az albérletben élő magyarok 20%-a nem elégedett a lakókörnyezetével, és ha arról kérdezik őket, min változtatnának, akkor a prioritási listán előbb-utóbb előkerülnek a luxuscélok. A lakásfelújítással és -átalakítással foglalkozó kivitelezők sokat tudnának mesélni.

Télikert? Kandalló? Medence?

Erkélyre nagyon sokan vágynak. Nemcsak szép kilátást nyújt nyáron, de télikertként is funkcionálhat a hidegebb hónapokban. Nem is meglepő, hogy ilyen közkedvelt bővítési forma, hiszen a lakóterek hangulatát feldobja egy kis plusz napfény és a színes virágok látványa. A hagyományos fürdőkád sokak számára már a múlté, és helyette gépesített, masszírozós zuhanykabint szereltetnek be a lakásukba, de a pezsgőfürdős sarokkád sem ritka.

A hangulatos kandallók beépítésével sokan váltják valóra régi álmaikat, de ahol nincs megfelelő kémény, ott az etanollal működő biokandalló jelenthet megoldást. A kertben épített medence vagy a kerti tó is a lakástakarék felhasználási körébe tartoznak.

A lakástakarék mindenre jó?

Ha mindenre azért nem is, de nagyon sokféle lakáscélra felhasználható a lakástakarék. Összegyűjtöttük neked ezeket a felhasználási célokat egy oldalon belül, ahol témakörök szerint, vizuálisan nézheted meg, mennyi mindenre jó a lakástakarék.

Főszabályként kijelenthetjük, hogy a lakás vagy ház falain belül és kívül minden olyan célra fordítható a megtakarított összeg, ami nem mozdítható. Tehát különálló konyhaszekrényre nem, de beépített konyhaszekrényre már költhető. Ugyanez igaz a többi konyhabútorra, illetve a ruhásszekrényre, a hűtőszekrényre, a háztartási gépekre. Vagyis ha beépítettek, akkor beletartoznak a felhasználási körbe.

Így a lakástakarék fedezi például a bojlert, a kazánt, a főzőlapot, a sütőt, a mosogatógépet, a szagelszívót, a kandallót, a klímaberendezést vagy a garázsajtót is. Hosszú a lista, pedig még a felét se mondtam el a teljes felhasználási körnek.

Ezek az átalakítások nemcsak az otthonosság érzetét, de a lakás értékét is nagyban növelik. Mindezt államilag támogatottan.

Lakásra költenél? Tudunk segíteni!

Ha valamelyik lakáscél felkeltette az érdeklődésed, esetleg kérdésed van, akkor írj nekem, és szívesen segítek. Nálunk mind a négy lakástakarék ajánlatait megismerheted, mindezt egy ingyenes tanácsadás részeként.