Ezekre figyelj, mielőtt klímát veszel (akár állami támogatással is!)

Tombol a nyár, nehéz kibírni ezt a nagy hőséget. Egy légkondicionáló sokat javíthat a komfortérzeten, és szerencsére a lakástakarék erre is fordítható. De hogyan válassz jól?

Az elmúlt egy-két hétben szinte folyamatosan 30 fok felett volt napközben a hőmérséklet, így aki tud, klimatizált helyiségekbe menekül a kánikula elől. Ha neked még nincs klímaberendezésed, akkor is biztosan elgondolkoztál már a beszereltetésén. A nyarak évről évre melegebbek, így valószínűleg nagy hasznát vennéd.

Ha körbenézünk a műszaki áruházak kínálatában, azt látjuk, hogy 100 ezer forinttól kezdve már árulnak légkondikat, de a leggyakoribb ár 150 és 200 ezer között helyezkedik el. Persze vannak ennél is drágábbak. Mint tudjuk, az ár nem minden, így meg kell néznünk, mit tud egy-egy ilyen berendezés.

Nem mindegy, milyen a fogyasztása

A legnagyobb aggály egy klímaberendezésnél az szokott lenni, hogy sok áramot fog fogyasztani, és emiatt költséges lesz használni. Ez valóban egy fontos szempont, ezért figyelni kell, hogy milyen energiaosztályba sorolják a készüléket. Ez önmagában kicsit csalóka, mert az A osztály nem a skála csúcsa, léteznek A+, A++, sőt A+++ osztályú berendezések is.

Két dologra kell nagyon figyelned: az egyik a fogyasztás (kWh), a másik a teljesítmény (kW). Hasonló a mértékegységük, mégis mást-mást jelölnek. A te célod, hogy minél kisebb fogyasztással minél nagyobb teljesítményt tudj elérni. Vagyis a fogyasztás legyen alacsony, a teljesítmény pedig nagy. Még fontosabb a kettő mérőszám aránya, amit korábban a COP/EER mutató adott meg. Az EU-s szabályozás áttért a korszerűbb, SEER/SCOP mutatók használatára. Ha a hűtés hatásfokát szeretnéd maximalizálni, akkor minél nagyobb SEER értéket keress (5,1–8,5 közötti érték az optimális).

A klíma nagyságán is sok múlik

Azt is figyelembe kell venned, hogy mekkora a hűteni kívánt helyiség vagy lakrész nagysága és hőterhelése. Túl kicsi klíma nem tudja majd hatékonyan lehűteni a teret, ha viszont túl nagy, akkor indokolatlanul magas lesz a fogyasztása. Ilyenkor érdemes egy hozzáértő szerelő segítségét kérni. A szerelőnek legyen zöld kártyája (ahogy azt a törvény előírja), innen tudod majd biztosra, hogy megvan a szükséges képesítése.

Ha számlaképes szerelőt hívsz, akkor a lakástakarék ezt is állja.

Egy hozzáértő segítségével megtervezheted, hogy melyik falra érdemes felszerelni a készüléket, hol tud a legnagyobb hatásfokkal dolgozni, hány darab kell belőle stb. Érdemes figyelni a zajszintet, mert egy átlagos klímánál ez 50 dB, de akár fele ennyire is csökkenthető, ha jól választasz. A valóban elég zajos kültéri egységnél szempont lehet, hogy ne zavarja a szomszédokat, miközben az esztétikai okok miatt legszívesebben mindenki kevésbé látható helyre tenné.

Néhány apróság, ami mégis fontos

Nem árt még odafigyelni, hogy milyen szűrőket tartalmaz a készülék. A por-, pollen- és allergénszűrő alapnak számít, persze a speciálisabb szűrökkel a kellemetlen szagok és a füst ellen is fel lehet lépni. A plazmaszűrő a baktériumok többségét is eltünteti.

Végezetül az sem mindegy, hogy hány év garancia jár egy készülékre, és hogy az árban benne van-e a beszerelés költsége. A tisztíthatóság, karbantarthatóság szintén fontos. Illetve hiába veszel jó klímát, a megfelelő szigetelést semmi nem helyettesíti, mert a hideg-meleg ugyanúgy elillan. Szerencsére a lakástakarék mind a klímára, mind a nyílászárók cseréjére, mind a korszerű szigetelés kialakítására használható, és fejenként évi 72 ezer forint állami támogatás jár mellé.

Pár végső jótanács

Vagyis megint csak azt tudom hangsúlyozni, hogy ne dőlj be az első akciónak, amit meglátsz, hanem előbb tájékozódj, másrészt egy megtakarításnak ezen a téren is óriási hasznát veheted. Hitel helyett érdemesebb a lakástakarékba fizetni, főleg hogy még támogatás is jár mellé. Akinek megfelelő megtakarítása van, annak a drágább készüléktől sem kell visszariadnia, sőt megéri többet fizetni, ha hosszú távon többet spórolsz egy energiatakarékos, megbízható készülékkel.

Ha érdekel, melyik lakástakarékpénztár mit kínál, mik a legújabb akciók, és mire költheted a pénzt, akkor írj nekem, és teljesen ingyen segítek.