Gyűjtsünk lakástakarékban, hogy ne albérletben lakjunk!

Saját lakásba költözni, vagy albérletben maradni? Ez egy örök dilemma, és nem csak szűk ismeretségi körben, hanem az egész világon. Érdekes megnézni, hogy a különböző nemzetek mennyire máshogy gondolkoznak ebben a kérdésben. Persze az sem elhanyagolható tény, hogy milyenek az albérleti árak, illetve a lakáshitelek. Ezt a kérdéskört fogom most körüljárni.

Lakáshelyzet a nagyvilágban

Egy nem régi felmérés nagyon érdekes eredményeket mutat. Az olyan nyugati országokban, mint Németország, Ausztria, Svájc, vagy az Egyesült Királyság az albérletben élők, és a saját lakással rendelkezők aránya nagyjából 50%-ra tehető. Nálunk Magyarországon, és a keleti blokkból Romániánál ez az arány 90% a saját lakásban élők javára.

Az is érdekes kérdéseket vet fel, hogy míg itthon a lakhatásra körülbelül a jövedelmünk felét fordítjuk (35-50%), addig ez a fent is említett nyugati országokban ez legfeljebb 25%-ra tehető. Ha egy kicsit utánaszámolunk egy átlagkeresetből élő pár (fejenként bruttó 258 ezer forint) esetén havi 100-170 ezer forintot jelent. Ez fordítjuk lakáshitelre/albérleti díjra, és rezsire. Ez meglehetősen magas összeg, de lehet ez kevesebb is.

Miért pont lakástakarék?

Jelenleg Magyarországon viszonylag magasnak mondható a befektetési céllal vásárolt ingatlanoknak. Ez nyilván felveri az árakat.

Sok fiatalnak pedig nincs elég magas bejelentett bére, hogy fel tudja venni azt a hitelösszeget, amire szüksége lenne.

Ez a két tény oda vezet, hogy van kínálat albérletekre, és ember is akad rá. Egy életen át azonban kevesen szeretnének albérletben lakni, ilyenkor lehet jó megoldás a lakástakarék.

Itt egy fő legfeljebb 20 ezer forintot fizethet be (többet is, de arra nem jár a 30%-os állami támogatás, így nem igazán éri meg), amelyet ki lehet spórolni a háztartásnak, és pár évvel később már saját ingatlanunk lehet. Számoljunk is utána!

Mennyi pénzünk lesz a lakástakarékból?

Most érdemes az oldalon található lakástakarék kalkulátort használnunk. Amennyiben ketten havi 20 ezer forintot teszünk félre, akkor már csak a futamidő kérdéses. Ez az egyes lakástakarékoknál eltérő is lehet, de általában 4, 5, 6, 8, és 10 éves távon érdemes gondolkodnunk. Amennyiben a lehető legmagasabb összeget szeretnénk, akkor a 10 éves Fundamenta esetén 16 millió forintot is összegyűjthetünk. Ebből vagy veszünk egy szép lakást/házat, vagy ha nem elegendő az összeg, akkor felvehetünk még banki hitelt is, hiszen a bérleti díjunk, mint kiadás felszabadul. 20-25 millió forintból pedig nagyon szép, és takaros otthont szerezhetünk magunknak.

Saját lakást legegyszerűbben lakástakarékkal szerzünk

Bár akadnak olyanok, akiknek a szülei gondoskodtak a saját lakásról, de az emberek többségének saját magának kell ezt megszereznie. Ahogy a cikkből is kiderül, nekünk magyaroknak pedig rendkívül fontos, hogy saját lakásban hajtsuk álomra a fejünket. Ha pedig így van, akkor látható, hogy a lakástakaréknál ideálisabb megoldást nem igazán találunk, ezért nincs is más dolgunk, mint indítani magunknak egyet. Amennyiben kérdése van, tegye fel a cikk alatt, és megválaszolom! Ha szeretné, hogy segítsek Önnek megtalálni a megfelelő megoldást, akkor lejjebb jelentkezzen egy konzultációra! Felkeresem Önt, és legjobb tudásom szerint segítem, hogy elérje a z ingatlannal kapcsolatos álmát.