Mire költjük a lakástakarékban összegyűlt pénzünket?

Azt pontosan tudjuk, hogy a lakástakaréknak kötött, de mégis széleskörű a felhasználása. Éppen ezért lehet érdekes számunkra, hogy mire költik azok az emberek a pénzt, akiknek már lejárt egy ilyen megtakarításuk. Lehet, hogy találkozunk egy-egy olyan céllal, amely minket is érint, pedig nem is gondoltuk volna.

Honnan lehet tudni, mire használjuk fel a pénzt?

Ez rendkívül egyszerű, ahogy korábban is írtam már, a lakástakarék pénztárakban összegyűlt pénz elköltését igazolni kell (számlákkal).  Így adott esetben a pénztárak pontosan tudják, hogy mire költik az emberek a lakás megtakarításukat. És nagyon érdekes, hogy elsősorban nem a lakásvásárlás a fő felhasználás, és még csak nem is a hitelbe törlesztés, hanem a felújítás, korszerűsítés.

Ez annak tudható be, hogy szeretnék az emberek minél jobban megőrizni, és növelni az ingatlan értékét. Legyen szó akár lakóingatlanról, akár befektetési célból vásárolt lakásról/házról.

A konkrét felhasználás

Érdemes a felhasználás szerint több csoportot megvizsgálni. A legtöbben, akik a lakóingatlanukra fordítják a pénzt, a fürdőszobát újítják fel, nagyjából 2-3 millió forint értékben. Gondoljunk bele, azon túl, hogy egy modern fürdőszoba milyen szép látvány, emellett nagyon jó érzés egy nehéz nap után egy hidromasszázsos kádban áztatni magunkat.

Szintén a lakóingatlanoknál jellemző a fűtési rendszer korszerűsítése, amellyel jelentős összegeket tudunk megspórolni, főleg a téli hónapokban, Illetve akik kisebb összeget gyűjtöttek össze, azon takarékoskodóknál előfordul még a tisztasági festés is.

Sokan vallják, hogy az ingatlan a legjobb befektetés. Ezt nekem most nem tisztem eldönteni, de megfigyelhető, hogy aki ingatlant vesz befektetési céllal, előszeretettel újítja fel a lakástakarékban gyűjtött pénzéből. Ilyenkor egy-egy luxusberendezés nagyot dobhat a majdani bérleti díjon. Jellemzően itt a konyhára érdemes gondolni, beépített szekrényekre, indukciós sütőre.

A tehetősebb réteg, akik jellemzően nagy családi házban laknak szintén preferálják az államilag támogatott lakástakarékot. Ez teljesen érthető, hiszen ki ne fizettetné ki az állammal a lakáskiadásainak majdnem a harmadát. Ezen réteg számára a fent említettek mellett például a medence építése, illetve a napkollektorok felszerelése népszerű felhasználási cél.

Ezekből is pontosan látszik, hogy bármilyen körülmények között is élünk, a lakástakarék pénztár egy kiemelten hasznos megtakarítás számunkra. Érdemes egyet számolni a lakástakarék kalkulátorral, hogy lássuk később mekkora összegből tudjuk szebbé tenni az ingatlanunkat!

Indítsunk egy lakástakarékot, a szebb otthonért!

Ahogy ebből a cikkből is kiderül, tényleg mindenki számára hasznos, és szinte verhetetlen megtakarítás a lakástakarék pénztár. Amint elindítottuk a sajátunkat, akkor utána pedig csak a mi kreativitásunkon múlik, hogy a megtakarított pénzből milyen mesés eredményt hozunk ki a lakásunkból. Mivel azonban több lakástakarék közül is választhatunk, ezért érdemes alaposan összehasonlítani, és/vagy szakemberrel konzultálni. Amennyiben kérdése van, akkor tegye fel és megválaszolom! Ha úgy döntött, hogy szeretne Ön is szebbé varázsolni az otthonát a lakástakarék segítségével, akkor töltse ki a cikk alatt található űrlapot! Egy rövid megbeszélésen mindenben segíteni fogom Önt, hogy elérje ezt az álmát.