Drága albérlet helyett így vegyél saját lakást gyermekednek

Az albérletárak évről évre drágulnak, ami gondot okozhat a nagyvárosokban tanuló egyetemistáknak és természetesen az őket segíteni próbáló szülőknek is. Az államilag támogatott lakástakarék elérhetőbb közelségbe hozza a saját lakás megvételét, ha időben cselekszel.

Ma már egy szülő, ha teheti, beíratja gyermekét az egyetemre a kedvezőbb munkaerőpiaci kilátások miatt. A fiatalok sok esetben kénytelenek elhagyni eredeti lakhelyüket, ezért az egyetemi városokban vesznek ki albérletet. Jellemzően Debrecenbe, Szegedre, Pécsre vagy még inkább Budapestre költöznek. A 2016/2017-es tanévben 287 018-an tanulnak a magyar felsőoktatásban. Ám 41,62%-uk költségtérítéses képzésben részesül, vagyis az albérlet mellett a taníttatásukat is önerőből kell finanszírozniuk.

Albérletárak növekedése (Bp., 50 négyzetméter)

Könnyebb lenne az egyetemisták és a szüleik élete, ha legalább az albérlet költségére nem lenne gond. Budapesten egy 50 négyzetméteres albérlet havi díja az átlagkereset közel 70%-át felemészti (vidéki nagyvárosokban sem sokkal jobb a helyzet). Megtakarítási szakértőként azt szoktuk mondani, hogy a kereset maximum 40%-a költhető lakhatásra, máskülönben túlköltekezésről van szó. A Diákhitel havi 15 és 50 ezer forint közötti összeget biztosít, de lakásra ez sem elég. És egyébként is, melyik az a szülő, aki azt szeretné, hogy a gyermeke hitellel a háta mögött lépjen be a munka világába?

Albérlet helyett saját lakás

Szerencsére a lakástakarékot pont hasonló esetekre találták ki. A Magyarországon 1997 óta jelen lévő program lényege, hogy a befizetéseidhez (havi maximum 20 ezer Ft) az állam évente hozzátesz 30%-ot (évente maximum 72 ezer Ft-ot). Mindezekre betéti kamatot fizet a lakástakarékpénztár. Minden olyan magyar állampolgár indíthat lakástakarékot, aki adóazonosító jellel rendelkezik. Egy családban több szerződő (befizető) is lehet, akik megadhatnak akár közös kedvezményezettet is (ő fogja a pénzt felhasználni lakáscélra). Több szerződő esetén az állami támogatás mértéke is sokszorozódik.

Vegyünk egy példát! 8 éves a gyermeked, és elhatározod, hogy 18 éves korára, vagyis amikor egyetemre mehet, veszel neki egy saját lakást. Hogy az állami támogatást maximálisan kihasználhasd, havi 20 ezer forinttal lakástakarékot indítasz 10 éves futamidővel. Már így is összegyűlne 3 millió forint, de ez még kevés. A házastársad is indít egy lakástakarékot ugyanilyen feltételek mellett, illetve megkéred a szüleidet, hogy ők is támogassák az unokájuk lakhatását havi 20 ezer forinttal. A családban így három lakástakarék-szerződés lesz, amik közül mindháromnak a gyermeked a kedvezményezettje. Évente 216 ezer forintos állami támogatásban részesültök összesen, amit a szerződés garantál. 10 év után így összegyűlik 9,4-9,8 millió forint (amelyből az állam fizetett 2,1 millió forintot). Mindezt úgy, hogy hitelt fel sem kellett venned.

Hogyan tovább?

A közel 10 millió forint persze valószínűleg kevés lesz arra, hogy egy összegben megvehesd a saját lakást, de kiindulásnak tökéletes. A lakástakarék lehetővé teszi, hogy 13-14 milliós hitelt vegyél fel a megtakarításod mellé, de természetesen más pénzintézet ajánlata is megfelelő lehet. Ekkor már konkrét elképzelések alapján mérheted fel, mennyi pénzre van szükséged összesen (ahelyett, hogy 20 évvel előre vennél fel hitelt).

20-25 millió forintból már korrekt fővárosi lakást kaphatsz. Ha hitelből fedezed a megtakarításon felüli részt, akkor megteheted azt is, amit sokan mások: kiadod bérbe a lakás felét, ezzel is csökkentve a törlesztőrészleteket. Az egyetem 3-5 éve alatt gyermeked valószínűleg akkor is más lakótársak társaságának lenne kitéve, ha albérletbe költözne. Ha a saját lakás egy részét kiadjátok bérbe, akkor havi 40-50 ezer forintot könnyedén lecsíphettek a banki törlesztőrészletből. Mire az egyetemet elvégzi, talán már osztozkodnia sem kell a lakáson. Persze ez csak egy praktikus tipp, mindenki egyéni kényelmén múlik, él-e vele.

Maradt kérdésed?

Ha felkeltettem az érdeklődésed, esetleg maradtak kérdéseid, akkor írj nekem, és további megtakarítási tippekkel látlak el.