Évi 72 ezer forint támogatás lakáscélra – kihasználod?

Ha bármilyen lakáscélú kiadás felmerült benned, akkor a lakástakarék a te megtakarításod, akár ingatlanvásárlás, felújítás, bővítés vagy házépítés van terítéken. Az állam évi 72 ezer forintot ad hozzá, amit kár lenne kihagynod.

A lakástakarék működése egyszerű: az éves befizetett összeg 30%-át az állam alanyi jogon kifizeti neked. Az alanyi jog azt jelenti, hogy valóban odaadják ezt a pénzt olyan értelemben, hogy nem csak adókedvezmény vagy adójóváírás formájában kapod meg. A lakástakarékpénztári számládon gyűlik, amit majd a futamidő végén tudsz felhasználni. Évente ennek a maximuma 72 ezer forint lakástakarékonként. Nem nehéz kiszámolni, hogy ehhez havi 20 ezer forintot kell befizetned, ennél többet nem is tudsz.

Egy családban több lakástakarék is lehet

10 év alatt ez 720 ezer forint, de elindíthatod 4, 5, 6 és 8 évre is. A lakástakaréknak viszont nem ez a maximuma, az állami támogatásból többet is ki lehet hozni. Ez azért lehetséges, mert a közeli hozzátartozók felajánlhatják egymásnak a lakástakarékkal gyűjtött megtakarítást. Elviekben előfordulhat, hogy egy házaspár indít egyet-egyet, a gyerekeiknek is indítanak, illetve a házaspár testvérei és szülei is indítanak, végül felajánlják a házaspárnak.

Gyakorlatban ennek nyilván korlátot szab, hogy az állami támogatásért be kell fizetni a pénzt. Viszont az könnyen életszerű lehet, hogy egy házaspár be tud fizetni 60 ezer forintot havonta, ami három lakástakarékot jelent. Így évente 216 000 Ft állami támogatás jár lakáscélra, ami 10 év alatt 2 millió feletti összeget jelent.

Az állami támogatást azért adják, hogy megkönnyítsék a lakosság lakáshoz jutását, illetve a meglévő ingatlanok fenntartását, így a lakástakarékot emiatt csak lakáscélra lehet elkölteni. Azon belül viszont rengeteg felhasználási cél közül lehet válogatni. Ökölszabály, hogy mindenre költhető, ami nem mozdítható: konyhaszekrényt is vehetsz belőle, ha az beépített. Egyébként itt megnézheted részletesen, mire fordítható.

Ne feledd: ha a futamidő lejárta előtt felhasználnád a megtakarítást, akkor az állami támogatást nem veheted fel. Ez is az egyezség része: az állam elvárja, hogy megadott ideig takarékoskodj, ezt honorálja a támogatással.

Érdemes előre gondolkodni, ha lakáscélról van szó, mert így 30%-kal olcsóbban vitelezheted ki a lakáscéljaidat. 2018-ban már négy lakástakarékpénztár közül választhatsz. Rajtunk keresztül mind a négyet igénybe tudod venni, ha úgy döntenél, hogy nem mondasz le az évi 72 ezer forintról, ami járna neked.

Ha segítséget keresnél lakástakarékos témában, keress fel minket!