Milyen költségei vannak egy lakástakaréknak?

Semmi sincs ingyen, szokták mondani, és ez a lakástakarékra is igaz. Viszont még így is egy igen olcsó megtakarításnak számít, aminek a költségeit sokszorosan kompenzálja az állami támogatás.

A lakástakaréknál tulajdonképpen kétféle költség van:

  • Számlavezetési díj,
  • Számlanyitási díj.

A számlavezetési díj rendszeres költség, viszont mindössze 150, azaz százötven forint egy hónapra. És ráadásul ez mind a négy szolgáltatónál egységesen ennyi, akár a Fundamentát, az Aegont, az Erstét vagy az OTP-t nézzük.

A számlanyitási díj egyszeri költség; ahogy a nevében is benne van, a lakástakarékpénztári számla megnyitásakor kell megfizetni. Ez maximum a szerződéses összeg 1%-a, azaz egyszázad része lehet. Bár ez semmiségnek tűnik, elvégre mi az az 1%? Viszont egy 7 milliós szerződésnél ez bizony 70.000 Ft.

Igazságtalannak tűnhet, de sajnos a szerződéses összegbe a megtakarítást és a felvehető hitelösszeget is beszámolják – akkor is, ha a hitelrészt nem veszed igénybe. A számlanyitási díjat tehát a hitelrész arányában is kifizeted.

Valaki erre lehet azt mondja, hogy hirtelen azért sok az a több tízezer forintos számlanyitás, főleg ha kapásból három lakástakarékot indít el a családtagok nevében. Erre viszont két dolgot tudunk mondani.

Az egyik, hogy az állami támogatásnak hála ez a számlanyitási díj legrosszabb esetben is egy éven belül visszajön (évente 72 ezer Ft is lehet ez a támogatás). A következő években pedig már csak az apró számlavezetési díjat kell kifizetni. A másik, hogy a lakástakarékpénztárak gyakran hirdetnek meg számlanyitási akciókat.

Nyitási akcióval sokat spórolhatsz

Ha nem csak a Fundamenta ajánlatait nézed meg, rájössz, hogy a másik három pénztár is ugyanazt kínálja, viszont sokszor számlanyitási akciót kínálnak azért cserébe, ha őket választod. Lehet olyan opció, hogy a számlanyitási díj mindössze egyhavi betétnek (havi befizetésnek) megfelelő összeg, tehát ha havi 20 ezer forintot takarítasz meg, akkor ennyit kérnek a számlanyitásért is.

Az akciót köthetik valamilyen kapcsolt termékhez is, például önkéntes nyugdíjpénztárhoz, egészségpénztárhoz vagy lakásbiztosításhoz, de kérhetnek cserébe személyes adatokat is marketinges felhasználásra. Az akció feltétele lehet egy egyszerű bankszámlanyitás is a szolgáltatónál. A Fundamenta inkább a bónuszokra szokott rámenni, és a hűséges megtakarítókat díjazzák, nem pedig a számlanyitást.

A hitel igénybevételének is lehetnek költségei. Ha élsz vele, akkor ennek lehet hitelfolyósítási díja, viszont ezt is elengedhetik akció keretében.

Érdemes tehát jól megnézned mind a négy szolgáltatót, és a teljes kínálatból választanod, mert sokat spórolhatsz. Ha segítséget szeretnél, fordulj hozzánk!