5 nyári kiadás, amit lakástakarékból is fizethetsz

Akinek saját lakása van, az tudja, hogy mindig van mit felújítani és szebbé tenni szeretett otthonunkban. Az ilyen munkálatok egy részét jobb nyáron végezni, amikor jó idő van, és nem kell fűteni. Ebben a lakástakarék is segítségedre lesz.

A lakástakarékkal gyűjtött összeg mellé 30% állami támogatás jár évente, ami akár 72 ezer forint is lehet. A megtakarítás nemcsak lakásvásárlásra, hanem lakásfelújításra és -bővítésre is költhető. Rengeteg felhasználási cél közül választhatunk, felsorolni is nehéz lenne. Az évszakra való tekintettel összegyűjtöttük azokat a munkálatokat, amiket leginkább nyáron érdemes elintézni.

Beépített légkondicionáló

A lakástakarék minden olyan háztartási eszközt finanszíroz, ami nem elmozdítható, vagyis beépített, így klímaberendezést is vásárolhatsz belőle, sőt a beszerelés költségeit is állják. Bár ez a nyár eddig meglehetősen esős volt, talán a nagy kánikulák még hátravannak, és akkor hasznát veszed egy légkondicionálónak.

Nagyjából 100-200 ezer forintból kijön egy klímaberendezés, tehát a megtakarításodat még bőven másra is tudod fordítani ezen kívül. Egy korábbi cikkben összefoglaltuk, mire figyelj, ha klímát vásárolsz:

Ezekre figyelj, mielőtt klímát veszel (akár állami támogatással is!)

Nyílászárók cseréje

Sokan nem is gondolnák, mennyi rezsit tudnának spórolni, ha kicserélnék otthon az ajtókat, ablakokat korszerűbb verziókra. Jobb szigeteléssel a hő kevésbé szökik el télen, így akár 20-30%-kal is csökkenhet a fűtésre fordított összeg. Nyáron a legjobb ezt elintézni, mikor kint is meleg van, ilyenkor nem okoz kellemetlenséget az ajtók, ablakok cseréje.

Fűtés korszerűsítése

A szigetelés mellett a fűtőberendezés korszerűtlensége is gondot okozhat. Szerencsére most nem kell fűteni, így alkalom nyílik a kazán vagy a radiátorok cseréjére. A radiátorokhoz még a hővisszaverő fóliát is finanszírozzák. Ha mindig is szerettél volna cserépkályhát, kandallót vagy valamilyen villanykályhát, akkor ezeket a lakástakarékkal gyakorlatilag 30%-kal olcsóbban meg tudod venni, és be tudod szereltetni.

Napelem vagy napkollektor felszereltetése

A napelem elektromos áramot, a napkollektor hőt termel. Ha választani kell, előbbit érdemesebb telepíteni, mert az áram szélesebb körben felhasználható, és a felesleget eladhatod az áramszolgáltatónak. Igaz egy-két millió forintot biztosan rá kell költeni, de egy napelem 35-40 évig is üzemel, és addig a család áramszükségletének akár 100%-át biztosítani tudja. A kiadás tehát hosszú távon megtérülhet, főleg úgy, hogy a lakástakarékkal még állami támogatást is kapsz rá. A napsütéses órák száma nyáron a legmagasabb, így nincs is jobb alkalom belevágni a napelem-projektbe.

A témáról részletesebben is írtunk korábban:

Ezzel a módszerrel szinte ingyen kapod az áramot

Medence, szauna, kerti tó

Kevesen tudják, de a lakástakarék olyan dolgokra is költhető, ami sokaknál a luxus kategóriába esik. Építtethetsz belőle medencét, hogy lehűthesd magad a kertedben a nyár közepén (bár tény, hogy bele kell húzni, ha még ezt a szezont ki akarod használni), és ha utána lazítanál, akkor szaunát is építtethetsz állami támogatással. Ha egy kerti tóval dobnád fel a kertedet, akkor erre is van lehetőséged.

Mennyi pénzt gyűjthetek össze?

Ahogy a cikk elején írtuk, akár 72 ezer forint állami támogatást kaphatsz évente. Ehhez havi 20 ezer forintot kell befizetni (ennél többet a Fundamenta kivételével nem is fogadnak el a pénztárak). Kalkulátorunk segítségével kiszámolható, hogy 4 év alatt 1,1–1,3 millió forintot is összegyűjthetsz. Ha a családban több lakástakarékot is indítasz, akkor ez kétszer-háromszor ennyi is lehet, és persze 5-10 éves futamidőt is választhatsz, így még több pénz tud összegyűlni.

Ha segítséget keresnél lakástakarékos témában, keress fel minket!