Ezzel a módszerrel szinte ingyen kapod az áramot

Csak tavaly decemberben kétezernél is több kérvényt nyújtottak be napelem telepítése céljából a magyarok. Többségük magánszemély, de a befektetők is egyre többet invesztálnak napenergiába. A háztartások rengeteget spórolhatnak ezzel a megoldással, és a lakástakarék ezt is támogatja.

Új idők járnak az energiapiacon, mióta egyre olcsóbb a megújuló energia termelése. A Morgan Stanley pénzügyi tanácsadó cég elemzői szerint 2020-ra ez lesz a legolcsóbb energiaforrás, még a gázzal, szénnel vagy atommal előállított energia árát is lekörözi majd. Ennek a jelei már most is látszanak, mert elérhető áron lehet napelemhez jutni, ami hamar vissza is hozza az árát.

Tavaly év végén több ezer kérelmet adtak be Magyarországon napelem telepítése céljából, ezek közül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nagyon sokat el is bírált már. A kérelmek többsége 0,5 megawatt alatti, vagyis lakossági felhasználású létesítményre szól. De befektetők is akadtak szép számmal, akik ennél nagyobb teljesítményű naperőműveket szeretnének telepíteni.

A MEKH adatai szerint már egy 0,5 megawattórás napelem is annyi energiát termel, hogy képes 250 háztartás éves áramfogyasztását fedezni.

Ebből is látszik, hogy itthon és külföldön is érzik már az új idők szavát, vagyis hogy a napenergia egyre olcsóbb.

Az Index egy részletes cikkben be is mutatta, mennyit lehet spórolni a környezetbarát megoldásokkal. Számításaik alapján arra jutottak, hogy a legtöbb családnak az energetikai korszerűsítés jobban megtérülne, mint egy hosszú távú banki lekötés, főleg a mostani alacsony kamatkörnyezetben. Az általuk szorgalmazott nyílászárócsere, hőszigetelés és napelem telepítése mind olyan célok, amiket egy lakástakarék támogat. Egy fatüzelésű kazán is simán kerül egymillió forintba, akkor már megfontolandó, hogy inkább a megújuló energiaforrásokba fektess.

Napelem vagy napkollektor?

Mielőtt bemutatnám, hogyan spórolhatsz te is a rezsivel, tegyük helyre az alapfogalmakat: a napelem elektromos áramot, a napkollektor hőt termel. A napelem tehát a teljes villanyszámlát csökkenti, a napkollektor viszont csak a fűtésben és a meleg víz előállításában tud segíteni. A napenergia tárolásában is különbség van a kettő között: egy napkollektor nem képes erre, mivel a hőenergiát nem tudjuk eltárolni későbbre. Ez azt eredményezi, hogy a napsütésben gazdag hónapokban több az energia, ősszel-télen kevesebb.

Ám napkollektorral az éves melegvíz-előállítás 60-70%-a még így is lefedhető.

A napelemnél olyan modellt alakítottak ki, ami a napsütéses órák ingadozását sikeresen kiküszöbölte. Ha többletet termelsz, azt odaadhatod az áramszolgáltatónak. Amit nem használtál fel nyáron, azt télen gyakorlatilag ingyen visszakapod tőlük. Ezt szaldós elszámolásnak hívják: év végén, ha több áramot használtál a megtermelt mennyiségnél, akkor csak a különbözetet kell kifizetned. Ha többet termeltél, mint amennyit felhasználtál, akkor a közműszolgáltató fizet.

Nem kell többé villanyra költeni?

Egy napelem a háztartás éves áramszükségletét akár 100%-ban biztosítani tudja, így hamar visszahozza az árát, és utána gyakorlatilag nem vagy alig kell villamos energiára költenünk. A napelemek átlagélettartama 35-40 év, így bőven van idő arra, hogy nyereségessé váljon. Lakástakarékkal még gyorsabban összejöhet a nullszaldó, mivel évente akár 72 ezer forintot kaphatsz így az államtól évente, csökkentve ezzel a kiadásaidat.

Így spórolhatsz még többet

Számoljunk utána! Egy napelemes rendszer beszerzése és beszereltetése bruttó egy-két millió forintból megoldható (a napkollektor valamennyivel olcsóbb, de kevésbé praktikus). Vegyünk egy bruttó másfél millió forintos átlagot, amiből már 10-12 paneles, 3000 watt körüli rendszert kapunk. Kalkulátorunk segítségével könnyen kiszámolható, hogy

5 év alatt havi 20 ezer forintból megvan a napelem,

és még hitelt sem kellett felvenned. Az állam így 360 ezer forintot fizet ki neked. Ha ketten szerződtök, és havi 20-20 ezer forintot fizettek be, akkor a minimum elvárt 4 év letelte után akár 2,6 millió forintot vehettek fel, ami 1,1 millió forinttal több is, mint az eredeti cél, és több mint 500 ezer forintot kaptok így az államtól.

Ha lakástakarékon keresztül veszel napelemet, akkor egyrészt csökkented a vételárat az állami támogatásnak köszönhetően, másrészt így hamarabb visszahozza a beszerzési és beszerelési költségét. Minél több lakástakarékot indítasz, annál hamarabb nyereségessé válik a napelem használata.

Élj a lehetőséggel!

Ha te is spórolnál a rezsiköltségen, és szeretnél olcsóbban hozzájutni egy napelemhez vagy egy napkollektorhoz, akkor írj nekem, és közösen megtervezzük a pénzügyi stratégiádat. Mindezt úgy, hogy nem kell fizetned nekünk – sem most, sem később.