Mi az a FundiMini, és mire jó?

A lakástakarékok piacán a Fundamenta létrehozott egy speciális, kifejezetten gyermekeknek szóló terméket, a FundiMini Gyerekszámlát. Lássuk, mit kell tudni róla!

A FundiMini alapjaiban ugyanúgy működik, mint bármelyik lakástakarék: havonta maximum 20 ezer forintot lehet befizetni, évente ilyenkor 30%-nyi, azaz 72 ezer forint állami támogatás jár hozzá. 10 év alatt ez 720 ezer forintnyi támogatás. Kizárólag lakáscélra használhatod fel.

Annyiban speciális a FundiMini, hogy csak 14. életévét be nem töltött gyermek lehet a kedvezményezettje, és maximum 10+10 évre lehet elindítani. Havonta legalább 9900 forintot félre kell tenni. A számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a. A szerződés mellé FundiMini Okospersely is jár, amivel pénzügyi tudatosságra taníthatod a gyereked.

A Fundamenta a következő ábrát mellékelte, mely esetében úgy kalkuláltak, hogy a gyermek 4 éves korában indítják el a FundiMinit, 10+10 évig fenn is tartják, és havi 20 ezer forintot fizetnek be:

Az ábra kicsit zsúfolt, és nehezíti az értelmezést, hogy időrendben visszafelé haladnak: a 20 év utáni teljes megtakarítási összeggel kezdik, utána pedig a 10 éves első szakasz végén összegyűlt összeggel folytatják.

Ha az első 10 év után nem folytatod a megtakarítást, akkor 2,4 millió forintos befizetés mellett 720 ezer forintos állami támogatást kapsz, és betéti kamattal, hűségbónusszal együtt 3,17 millió forintja lesz a gyerekednek. Ha folytatod, és a második tízéves szakaszt is végig fizeted, akkor a 4,8 milliós befizetés mellett 1,44 milliónyi állami támogatás lesz a számládon, plusz némi betéti kamat és 467 ezer Ft kamatprémium, mindezek összesen 6,79 millió forintot tesznek ki.

A hűségbónuszt egyébként a 10. év végén fizetik ki neked, és a számlanyitási díj részleges elengedésével egyenértékű. A második szakaszban a betéti kamaton felül kamatprémiumot (+1,5%) kapsz ajándékba, amiért újabb 10 évre vállaltad a megtakarítást. A futamidő lejártával kedvező lakáskölcsön felvételére van lehetőség (jelenleg 3,7%-os THM mellett), a hitelösszeg nagyjából a teljes addigi megtakarítási összeggel egyezik meg.

A futamidő az első szakaszban 8 vagy 10 év lehet, a második szakaszban viszont több opciód is van: 4, 5, 6, 8 vagy 10 évre indíthatsz FundiMini-szerződést (akárcsak a hagyományos lakástakarékok esetében).

Miben jobb a FundiMini a hagyományos lakástakaréknál?

Mivel a FundiMini is csak a lakástakarék egy speciális fajtája, adódik a kérdés, hogy mennyivel jobb a hagyományos verziónál, megéri-e lekötni vele magad legalább 8, legfeljebb 20 évre.

Az igazság az, hogy a lakáskölcsön kamata (THM-je) alacsonyabb lehet a FundiMini esetében, bár ez sem minden esetben igaz. A másik előny a kamatprémium, ami a normál betéti kamaton felül 1,5%. 20 éves távon lehet ennek jelentősége: ahogy a fenti példában is láttuk, 467 ezer forintot is jelenthet. Emellett Okosperselyt is adnak.

A Fundamentán kívüli három lakástakarékpénztárban lehet éppen van olyan kedvezmény, hogy elengedik vagy csökkentik a számlanyitási díjat, így látszólag nem éri meg leragadni a FundiMininél. Ugyanis hiába csak 1% ez a költség, egy 7 millió forintos szerződési összegnél már 70 ezer forintot jelent. De erre valószínűleg a Fundamentánál is gondoltak: aki bevállal 10 évet, annak az első lakás-előtakarékossági szerződésénél a számlanyitási díj 50%-át kifizetik hűségbónusz formájában, vagyis nem 1%, csak 0,5% lesz ez a költség.

A FundiMini igazából ott kerül hátrányba, ha a gyermeked betöltötte a 14 évet, vagy ha 8 évnél rövidebb időben gondolkodsz, vagy havi 9900 Ft-nál kevesebbet tennél félre. És persze ha nem lakáscélra gyűjtesz, akkor a lakástakarék teljes egészében kiesik a képből.

Ha kérdésed van, vagy szeretnéd, hogy segítsünk a döntésben, akkor keress fel minket!