Meddig jár a kedvezményes lakásáfa?

Jelen állás szerint 2019 végéig érhető el a kedvezményes lakásáfa. Az intézkedés fellendítette az építőipart, rengeteg új lakást kezdtek el építeni. Azonban ha nem hosszabbítják meg a kedvezményt, az jelentősen drágíthat a végső vételáron.

2016 óta 27% helyett mindössze 5% áfát kell fizetni új lakóingatlan vásárlása esetén. Egy új lakás legfeljebb 150, míg egy új családi ház maximum 400 négyzetméterig kedvezményes. A csökkentett áfa már nem sokáig, 2019. december 31-ig érhető el, emiatt sokan kicsúszhatnak a határidőből, és ennek következtében akár 22%-kal drágábban vehetik át az új lakásukat.

Az intézkedés egyértelműen élénkítette az építőipart. Az idei évben csak Budapesten 8 ezer új lakást adhatnak át. A lakásépítésekre nagy szükség van, mivel az ingatlanok egyre drágulnak, az albérletárak mennek felfelé, amit a magas kereslet és a szűk kínálat (kevés a lakás) okoz. A kínálat bővítésével a lakásárak is mérséklődhetnek.

Egy lakópark vagy ház felépítéséhez azonban idő kell, és a határidő közeledtével le is álltak az építkezések. A legtöbb fejlesztő már nem kezd új projektbe, és a folyamatban lévő építkezéseket is felpörgették, hogy be tudják fejezni 2019 végéig. Az engedélyező hatóságok emiatt 2018 nyarán még egy utolsó, nagy rohamra számíthatnak, ha a kedvezményt nem hosszabbítják meg.

Kétséges a lakásáfa sorsa

Ugyanis ez az, ami most sokakat foglalkoztat: lesz-e hosszabbítás? A magyar állam egyelőre hallgat erről, és kivár. Egyfelől egyértelműnek tűnik, hogy érdemes folytatni az intézkedést, mert pörög az építőipar, és ezzel a lakhatási problémák is mérsékelhetők. Ugyanakkor mégsem olyan egyszerű a helyzetet értékelni.

Akárhogy nézzük, az állam 22%-nyi áfáról mond le, ezzel bevételtől esik el. Mondhatnánk, hogy az építőipari dolgozók után viszont adókat és járulékokat szedhet be, viszont ez a szektor (is) munkaerőhiánnyal küzd, így kevesebb a betöltött állás, mint ahogy azt az ipar elviekben lehetővé tenné. A másik szempont az, hogy a lakásárak jelentősen növekedtek, így az utánuk beszedhető áfa összege is nagyobb lenne – nagyon nem mindegy tehát, hogy 5 vagy 27%-ot jelent-e ez a bevétel.

Ha nem hosszabbítják meg a lakásáfa-kedvezményt, azt biztosan megérzi az építőipar, és a vállalkozói kedv – ami már így is kezd óvatos lenni – még jobban alább hagyhat. Ha nem bővül tovább a lakásállomány, akkor a hatalmas keresletet nem tudják kielégíteni, és ennek újabb árdrágulás lehet a következménye. A kedvezmény megszüntetése tehát az egész lakáspiacra kihathat.

Lakástakarék: új és meglévő lakás mellé is ajánlott

Múltkor összeszedtünk néhány tippet, hogyan ne kerülj adósságcsapdába, ha hitelre veszel lakást. Ehhez vedd még hozzá a 2019 végéig tartó kedvezményt, mert ha kicsúszol az időből, akkor akár 22%-kal is drágább lehet a lakás. Egy lakástakarék elindításával akár évi 72 ezer forint állami támogatás mellett gyűjthetsz pénzt, amit aztán a lakáshitelbe tudsz törleszteni, ezzel is csökkentve a tőketartozást – érdemes ennek utánanézned.

És persze lehet, hogy nem vevői, hanem eladói oldalon vagy jelen a lakáspiacon. Érdemes tudnod, hogy az elemzések szerint a hazai lakásállomány állapota szegényes, erősen felújításra szorul. Lakástakarékkal kedvezményesen újíthatod fel meglévő lakásodat. Ezzel jelentősen megnövelheted eladni kívánt lakásod értékét – akár nagyobb mértékben, mint amennyit ráköltöttél.

Ha maradt kérdésed a cikkel kapcsolatban, esetleg a lakástakarékok terén tájékozódnál, jelentkezz egy személyes tanácsadásunkra!