Albérlet helyett sokszor jobban megéri saját lakást venni

Biztos te is tapasztaltad, hogy az utóbbi időben nagyon elszaladtak az albérletárak, és ez nem csak Budapestre igaz. Egy friss felmérésből kiderült, hogy mennyit költenek az emberek lakáshitel törlesztésére, és bizonyos esetekben még olcsóbban kijönnek, mintha albérletet fizetnének. Sokan azt sem tudják, hogy emellé még állami támogatás is járhat.

Százezrek élnek bérelt lakásokban országszerte, de mint kiderült egy új felmérésből, a megkérdezettek 91%-a nem elégedett az aktuális lakókörnyezetével. Annyira nem, hogy előbb-utóbb mindenképp saját lakásban képzelik el a jövőjüket. De akkor miért nem most vesznek saját házat vagy lakást?

Ne higgy a téves benyomásoknak

A válaszadók fele azt mondta, hogy úgy érzik, nincs elég pénzük egy saját lakásra. Ez azért is furcsa, mert ugyanez a kutatás kimutatta, hogy rezsi nélkül az átlagos havi bérleti díj 56 ezer forint. Tudod, mennyi ezzel szemben az átlagos törlesztőrészlet lakáshitel esetében? Havi 55 ezer forint, vagyis még kevesebb is egy kicsivel, mint az albérlet. A válaszadók több mint fele ráadásul 50 ezer forint alatti összeget költ csak havonta lakáshitelre.

Tehát az, hogy mit engedhetsz meg magadnak, általában szubjektív benyomásokon alapszik. Viszont a gazdasági döntéseket objektíven, vagyis tények alapján érdemes meghozni.

Egy másik gyakori tévhit

Teljesen jogos ellenérved lehet például, hogy az albérletek mellett az ingatlanárak is elszaladtak. Valóban ez az emberek általános benyomása. Ezzel szemben a Világgazdaság cikke szerint az online lakáshirdetések árai durván túlzóak ahhoz képest, hogy mennyiért adják el a lakásokat ténylegesen. A hirdetők mások magas árain felbuzdulva kérnek egyre többet egy-egy lakásért, ám az értékbecslés során kiderül, hogy túlárazás történt. Emiatt végül a lakás olcsóbban talál gazdára az eredeti árhoz képest, mikor a szerződést aláírják.

Ez megint olyasmi, amit csak az tud, aki utánajárt a tényeknek, például beszélt egy, a témában járatos tanácsadóval. Tájékozódás nélkül könnyű tévhitben élni.

Akkor most vegyek fel hitelt?

Nem feltétlen. A lakáshitel csak egy eszköz ahhoz, hogy otthonra találhass, de semmiképp sem az egyedüli és kizárólagos eszköz. Ha egy hitelnek vannak alternatívái, akkor sokszor jobb helyette azokat választani.

Ilyen alternatíva például a lakástakarék, amit minden magyar állampolgár indíthat, és évi 72 ezer forint állami támogatás jár hozzá maximálisan. Legfeljebb havi 20 ezer forintot lehet befizetni ennek keretében, de mind a befizetés, mind az állami támogatás megsokszorozható, ha a családban többen is éltek a lehetőséggel.

Három lakástakarékkal 10 év alatt akár 9,8 millió forintot is össze lehet gyűjteni.

Ha mindez nem elegendő összeg ahhoz, hogy lakást vegyél, akkor kedvezményes feltételekkel bíró lakáshitelt is vehetsz fel mellé. Ha azért nem vettél fel lakáshitelt eddig, mert nem volt meg az ahhoz szükséges önerőd, akkor a lakástakarék ebben is a segítségedre lehet.

Ha meglévő lakáshiteled összegét szeretnéd csökkenteni, akkor a lakástakarékban összegyűlt pénzt betörlesztheted a hiteledbe. Így sok évnyi kamatot spórolhatsz meg azzal, hogy előbb visszafizeted a tartozásod egy részét vagy akár egészét. Mindezt úgy, hogy állami támogatást is igénybe vehetsz mellé. Erről egyébként itt írtunk bővebben.

Melyiket válasszam?

Hogy a te esetedben az albérlet vagy a saját lakás éri meg jobban, azt könnyedén kiszámolhatjuk neked. Ahogy azt is, hogy mennyi lakástakarékot lenne érdemes igénybe venned a célod minél gyorsabb eléréséhez. De elöljáróban te magad is meg tudod nézni a kalkulátorunk segítségével, hogy melyik megoldással mennyit nyernél.

Ha kérdésed van, írj nekem! A segítségemmel mind a négy lakástakarék ajánlatait megismerheted, akár egy ingyenes személyes tanácsadás keretében is.