Lakástakarék: hiteltörlesztésre is alkalmas

A lakástakarékot nemcsak lakásvásárlásra vagy felújításra lehet költeni, hanem lakáscélú hitel elő- vagy végtörlesztésére is használható. A lakástakarékkal meggyorsíthatod a lakáshiteled visszafizetését, megspórolva ezzel több hónapnyi kamatot. Mindezt úgy, hogy állami támogatás jár hozzá, és remek hozamot termel. Hogyan működik az elő- vagy végtörlesztés lakástakarék esetén?

Indítasz egy lakástakarékot, persze nem mindegy, hogy melyik típust választod. Kalkulátorunk segítségével meg tudod nézni, milyen lehetőségeid vannak, és hogy mennyivel nyersz többet, ha nem szimplán a bankban kötöd le a pénzt kevéske (2% körüli) éves kamattal, hanem lakástakarékba fekteted. Érdemes az akciókra is figyelni, így még olcsóbb lehet ez a megoldás.

Ha elindítottad a lakástakarékot, havonta maximum 20 ezer forintot fizethetsz be rá 4-től 10 évig terjedő futamidővel. Az állam a befizetésedhez hozzáad plusz 30%-ot (de évente maximum 72 000 forintot), és mindez még kamatozik is. Ha ez még nem lenne elég, nemcsak te tudsz gyűjtögetni, hanem a családod is indíthat lakástakarékot. Az éves állami támogatás mértéke így megsokszorozódhat. A közeli hozzátartozók, mint például házastárs, szülő, nagyszülő, testvér, gyermek vagy unoka, betörleszthetik a te lakáshiteledbe az általuk lakástakarékkal összegyűjtött pénzt. Ugyanez fordítva is működik: te is törleszthetsz a közeli hozzátartozóid lakáshitelébe.

Mi számít lakáscélú hitelnek?

Olyan jelzáloghitel, amely célja a lakás megvásárlása, építése, felújítása, bővítése vagy korszerűsítése. Arra azonban figyelned kell, hogy bizonyos állami támogatások mit tekintenek lakáscélú felhasználásnak. Érdemes tanácsadóink segítségét igénybe venni, hogy biztosan tudd, mit tudsz finanszírozni lakástakarékból, illetve mely állami támogatásokkal kombinálható. Megtakarítási szakértőink tudják azt is, hogy melyek azok a lakástakarékok, amelyek többszörösen kiváltott lakáshiteleknél is elfogadják a betörlesztést.

Mi a hiteltörlesztés menete?

Amikor lejár a lakástakarékod, be kell menned a lakáshitelt nyilvántartó bankba, és igazolást kell kikérned a tartozásod fennállásáról. Az adott lakástakarékpénztár írja elő, hogy milyen formanyomtatványt fogad el igazolásként. Érdemes ebben a kérdésben is tanácsadóinkkal egyeztetned, hogy biztosan minden papír rendben legyen. Készülj fel arra, hogy az igazolás kiállítása 30 nap is lehet, és az elő- vagy végtörlesztés szándékát 5-15 nappal előre jelezned kell a bank felé. Természetesen mi időben szólunk neked, ha hozzánk fordulsz a lakástakarékod ügyeivel.

Ha végre összegyűlt a megtakarítani kívánt összeg a lakástakarékodban (azaz lejárt a szerződésed, amit nem hosszabbítottál meg), a banki igazolásokat is megkaptad, és továbbítottad a lakástakarékpénztárnak, akkor megkezdődhet a lakáscélú hiteled elő- vagy végtörlesztése. Az állami támogatásnak és a kamatoknak hála tisztességes összeget tudtál félretenni, amivel jócskán le tudod csökkenteni a lakáshiteled nagyságát és visszafizetési idejét.

Mennyivel tudom csökkenteni a lakáshitelem?

Négy év alatt havi 20 ezer forintból például 1,3 millió forint gyűjthető össze, és akkor még csak egy szerződésről van szó. Ha például a házastársad és a szüleid indítanak további egy-egy lakástakarékot (tehát összesen három szerződés aktív), akkor négy év alatt 3,9 millió, azaz közel 4 millió forintot is összegyűjthettek. Gondolj bele, mennyi kamatot és költséget spórolsz meg ezzel, ha azt a 4 millió forintot beforgatod a hiteledbe, akár előre, akár utólag. Ezt a hitelintézet is tudja, ezért kompenzációként levonhat átlagosan 1,5%-ot a betörlesztett összegből, azonban még így is nagyon jól jársz.

Maradt még kérdésed? Írj nekem!

A lakástakarék tehát hiteltörlesztésre is kiválóan alkalmazható megoldás. Ha még nincs lakástakarékod, akkor kalkulátorunk segítségével könnyen utána tudsz nézni, mik a lehetőségeid. Ha már van lakástakarékod, és hitel elő- vagy utótörlesztésére szeretnéd fordítani, de maradtak még kérdéseid a cikk elolvasása után, akkor sincs gond. Írj nekem, és szívesen segítek neked bármely lakástakarékot érintő kérdésben egy ingyenes tanácsadás részeként.