Fogyasztóbarát lakáshitel: csökkenhet a kamat

Az MNB új kezdeményezése miatt hamarosan „fogyasztóbarát lakáshitel” minősítést kaphatnak azok a banki termékek, amik teljesítik az átláthatóság szigorú feltételeit. A cél a magas kamatfelárak csökkentése és a hitelkiváltások számának növelése. Csak olyan terméket lehet fogyasztóbarátnak nevezni, ami a CSOK-ban részesülő hitelfelvevők számára is elérhető.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő két hónapban véglegesíti a „fogyasztóbarát lakáshitel” minősítés eléréséhez teljesítendő kritériumok listáját. Csak olyan lakáshitel-termékek viselhetik ezt a címet és a hozzá társuló logót, amik könnyen értelmezhetőek és egymással összehasonlíthatóak. A hitelfelvételt megelőző ügyintézésnek egyszerűnek kell lennie. Rejtett költségeket és árukapcsolásokat nem tartalmazhat a termék.

CSOK mellett is elérhető lesz

A fogyasztóbarát lakáshitelnek széles körben rendelkezésre kell állnia. Egy termék csak akkor érdemelheti ki ezt a minősítést, ha elérhető olyanok számára is, akik a Családok Otthonteremtési Kedvezményében (CSOK) részesülnek. Hosszú távon kiszámíthatónak kell lennie a fizetési kötelezettség mértékének. A terméknek rugalmasan kell kezelnie, ha adott esetben a hiteligénylőnek megváltoznak az életkörülményei.

Csökkenhet a lakáshitelek kamatfelára

Az MNB alacsonynak ítélte azoknak a számát, akik kiváltották egy korábbi hitelüket egy új, kedvezőbb hitellel. A hitelkiváltás ösztönzésére is törekednie kell egy fogyasztóbarát terméknek. Az MNB másik észrevétele szerint nemzetközi szinten túl magasak az átlagos kamatfelárak, vagyis nem elég erős a bankok közti árverseny. A fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetésétől a hitelkamatok csökkenését is várják.

A lakáshitel mellett érdemes lakástakarékot is indítani, mert állami támogatás jár hozzá. Ha kíváncsi vagy, mik a lehetőségeid, használd kalkulátorunkat, vagy fordulj hozzám bátran, és tedd fel a kérdéseidet!