Friss felmérés: ennyit költünk lakásfelújításra

A magyarok többsége tervezi, hogy a közeljövőben felújítja a lakását – derül ki az egyik hazai lakástakarékpénztár friss kutatásából. A felmérés rávilágított arra is, mennyi pénzt szánunk lakáscélokra, és hogy milyen típusú felújítások a legnépszerűbbek.

A Fundamenta országos felmérése szerint a magyarok 55%-a tervezi, hogy a közeljövőben lakásfelújításba kezd. Többségük, vagyis 25%-uk saját ingatlannal rendelkezik. A lakásfelújítás általában az első gyermek megszületése után válik fontos kérdéssé, vagyis a 30-as és a 40 éves korosztály körében a legnépszerűbb.

A megkérdezettek 62%-a nevezte meg a festést és tapétázást elsőrendű célként, ezt követte a nyílászárók cseréje (44%). Harmadik célként a válaszadók 40%-a nevezte meg a fürdőszoba felújítását. A lakásfelújításban gondolkodók válaszai közt elhangzott még a hőszigetelés és a fűtési rendszer felújítása, a padlóburkolat cseréje, a konyha felújítása és konyhai gépek beszerzése, valamint a környezetbarát energiaforrások telepítése. A lakóépület alaprajzán leginkább a húszas éveikben járók változtatnának új falak építésével.

A magyarok átlagosan 1,8 millió forintot költenének lakásfelújításra, de ez az összeg magasabb a központi régiókban és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében. Szintén több pénzt szánnak felújításra a lakástakarékpénztári tagok, ők átlagosan 2,3 millió forintot fordítanának a lakásuk átalakítására, vagyis 500 ezer forinttal többet, mint az országos átlag.

Az állam lakáscélú támogatást biztosít

A lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkezők felújítási kedve azért lehet nagyobb az erre fordított pénzösszeg terén, mert nekik az állam támogatást biztosít. Az éves befizetésen felül az állam további 30%-ot – maximum évi 72 000 Ft-ot – ad ajándékba, növelve ezzel a megtakarítás mértékét, amire aztán plusz kamat is jár.

Többféle intézet biztosít lakástakarékpénztári megoldást, mi összeszedtük neked, milyen lehetőségek közül válogathatsz. Kalkulátorunk segítségével beállíthatod a szerződéses összeget, mi pedig hozzáadjuk a betéti kamatot és a 30%-os állami támogatást, kimutatjuk a költségeket, és ehhez opcionálisan hitelrészt is beállíthatsz. Azt is megnézheted, milyen célokra fordíthatod az államilag támogatott megtakarításod.

Ha bármi kérdésed lenne, esetleg érdekel valamelyik lakástakarékpénztári megoldás, akkor keress fel, és szívesen válaszolok neked!