Gázkazánok és gázkonvektorok cseréje 60%-kal olcsóbban az Otthon Melege Programban

Júniustól indul a 2017-es Otthon Melege Program, ami gázkazánok és gázkonvektorok cseréjére, korszerűsítésére nyújt támogatást. A pályázati forrás a költségek 60%-át fedezi, a maradék 40% önrészt pedig lakástakarékpénztári megtakarításból is lehet finanszírozni.

Az Otthon Melege Program 2014 óta 125 ezer családnak nyújtott segítséget. Az idei, fűtéskorszerűsítésre irányuló alprogram a gázkazánok beépítését és a gázkonvektorok korszerűbbé tételét hivatott elősegíteni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a tervezett 45%-ról 60%-ra nőtt, azaz a költségek majdnem kétharmadát a pályázati források biztosítják. A 40%-os önrészt a pályázónak kell kifizetnie, ezt azonban lakástakarék és kamatmentes lakáshitel felhasználásával is elő lehet teremteni.

Önrész lakástakarékból

A lakástakarékok óriási előnye az, hogy a félretett megtakarításodat az állam +30%-kal kiegészíti, évente maximum 72 ezer forintig. Erre a 130%-os összegre rendszeresen további kamatokat írnak neked jóvá. A megtakarított pénzedet ezután lakásvásárlásra vagy lakásfelújításra is fordíthatod, de akár lakáshitel törlesztésére is alkalmas. Vagy – jelen esetben – egy korszerűsítési program önrészét tudod fedezni belőle. Ilyen módon kétszer is támogatásban részesülsz: egyszer a lakástakarék miatt, aztán a korszerűsítési program részeként kapsz ajándékba pénzt.

Önrész lakáshitelből

Ahogy arról már írtunk korábban, április 24-től igényelhető az MFB kamatmentes hitele, amit lakáskorszerűsítésre használhatsz fel, ezért az Otthon Melege Programmal kiválóan kombinálható. Mindössze 10% önrészt kell letenned a hitel igénybevételéhez, a maradék 90%-ot pedig kamatmentesen törlesztheted. A lakástakarékot – ahogy az Otthon Melege Programnál – itt is igénybe veheted az önrész előteremtése céljából. Kétmilliós hitelösszegig nem szükséges fedezetet biztosítanod az MFB felé. Ennél nagyobb hitelnél az összeg 70%-át kérik fedezetként.

Mikortól és hogyan vehetem igénybe az Otthon Melege Programot?

2017. június: elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül lehet támogatási kérelmet benyújtani a gázkazánok beépítésére.

2017. július: ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek igényelhetnek támogatást gázkonvektorok cseréjére.

Érdekel a támogatás?

Ha szeretnéd igénybe venni valamelyik támogatást, de nem tudod letenni az önrészt, akkor lakástakarék indítását javasoljuk. A lakástakarékra állami támogatás jár, és mind a kamatmentes hitel felvételét, mind az Otthon Melege Program megpályázását elősegíti, de önmagában is egy kiváló megtakarítási forma.

Ha érdekel, mennyi pénzt termel neked egy lakástakarék a befizetett összegen felül, akkor használd kalkulátorunkat. Ha további kérdésed van, akkor írj nekem, és szívesen segítek neked egy ingyenes tanácsadás keretében.