Hogyan válasszunk lakástakarékot?

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az aki saját lakást szeretne, vagy csak egy felújítást végezni, az előbb-utóbb eljut a lakástakarékpénztárakhoz. Igen ám, azonban jelenleg 4 szolgáltató kínál számunkra különböző konstrukciókat. Mégis hogyan válasszunk?

A megtakarítás, a hitel, és a szerződéses összeg

Mivel megtakarításról beszélünk, természetesen az elsődleges szempont, hogy a befizetett pénzeinket mekkora nyereséggel tudjuk kivenni. A lakástakarék kalkulátor tételesen megmutatja, hogy hol kaphatjuk meg a legmagasabb összeget.

A lakástakarékok szerződéses összege 2 tételből tevődik össze, a saját megtakarításból (ez áll a befizetéseinkből, az állami támogatásból, és a betéti kamatból) valamint a felvehető hitelből.

Ezeket a tételeket azért is érdemes külön is megvizsgálni, mert ha például biztosan tudjuk, hogy nem lesz szükségünk a hitel részre, akkor értelemszerűen olyan lakáskasszát érdemes választani, ahol magasabb a megtakarítási rész.

A számlanyitási kedvezmény

Mióta több szereplő van a lakástakarék piacon, azóta megjelentek a különböző akciók, kedvezmények is. Alap esetben, ha indítunk egy lakástakarékpénztárat, akkor a szerződéses összeg 1%-a az induló költség, és az előbb említett akciók ezeket a díjakat célozták meg.

Jelenleg az Erste és az Aegon (a megadott feltételek mellett) akár 100%-ban el tudja engedni ezt a díjat. Az OTP-nél most járt le az ilyen jellegű akció, amint lesz újabb, azt itt, a lakástakarék akció oldalon meg fogja találni. A Fundamenta nem ezt az utat járja, hanem inkább egy-egy havi díjat írnak jóvá az ügyfeleknek.

Futamidő, előrehozott hitel

Alapvetően mindenhol nagyjából 4, 5, 6, 8 és 10 évre szerződhetünk, de egyes módozatoknál pár hónap eltérés adódhat. A lakáskassza kalkulátorban a módozatok neve alatt találhatja, hogy milyen hosszú a megtakarítási időszak. Ami fontos, hogy a Fundamenta nem rendelkezik 5 évhez közeli tartam módozattal.

Ami viszont az előrehozott hitelfelvételt illeti egyelőre csak a Fundamentánál van erre lehetőségünk. Egyes hírek szerint a többi lakástakarék is készül ezzel, amint konkrétumról kiderül, akkor természetesen itt a honlapon megtalálható lesz.

Érdemes végignézni a lehetőségeket

Ahogy ebből a cikkből is kiderül, hiába egy szabályozott környezet a lakástakarékok piaca, mégis adódnak különbségek. Nekünk pedig azt érdemes választani, amely a legjobban illeszkedik az elvárásainkhoz. Amennyiben kérdése merült fel, akkor a cikk alatt kérdezzen és megválaszolom. Ha személyesen szeretne kérdezni, vagy tanácsot kérni, akkor töltse ki az alatta található űrlapot! Szívesen segítek benne, hogy a lehető leghatékonyabb megoldást válassza.