Ingatlanbefektetés lakástakarékkal

Ma egy nagyon nehéz fába vágtam a fejszémet, hiszen az ingatlanbefektetésről fogok írni. Nagyon sokan vannak, akik az ingatlant tartják a legbiztosabb befektetési formának, így ez egy megkerülhetetlen témakör. Számos dolgot meg kell fontolni, hiszen olyan kockázatok merülnek fel, amire talán nem is gondolna az ember. Egy dolog azonban nem változik, a lakástakarékot felhasználva nyereségesebbé tehetjük ezt a projektet.

Az ingatlanbefektetés előnyei, és hátrányai

Egyre többen választják azt a fajta gyermek megtakarítást, hogy vesznek egy ingatlant, ezt bérbe kiadják, és addig folyik be a pénz, amíg a gyermek fel nem nő. Ekkor pedig ő eldönti, hogy beköltözik-e a lakásba, vagy egyfajta passzív jövedelemforrásként tekint rá. Egyértelmű előny, ha a gyermek úgy tudja megkezdeni az életét, hogy egy saját ingatlannal rendelkezik.

További előny, hogyha megfelelően kalkulálunk, akkor a banki megtakarításnál magasabb nyereséget tudunk elérni a pénzünkre. Ráadásul jelenleg alacsonyak a hitelkamatok is, de ez önmagában azért nem elég, egy 10-20 éves befektetési döntés meghozatalához. Összegezve két tényezőből tevődik össze az ingatlan befektetés nyeresége: a bérleti díjból, és az ingatlan értékének növekedéséből.

Ami a hátrányokat illeti, ez nem egy likvid befektetés, vagyis nem tudunk egyik napról a másikra 2-3 millió forintot kivenni belőle, mint mondjuk egy privátbanki számláról.

Azt se feledjük, hogy a bérlőtől függően is számos kockázat léphet fel. Ilyen például, hogy nem rendesen fizet, nem fizeti a rezsit, lelakja az ingatlant, vagy egyszerűen csak nem találunk megfelelő embert, akinek kiadnánk az ingatlant. Statisztikailag 2 évente legalább 1 hónapot üresen áll egy bérbe adandó lakás.

Illetve, ahogy mondani szokták az ingatlanpiac meglehetősen hektikus , nem tudhatjuk, hogy amikor a jövőben eladnánk az ingatlant, akkor pontosan mekkora nyereséggel (esetleg veszteséggel tudjuk) értékesíteni, és azt sem, hogy mennyi idő alatt. Ez épp akkora előny, mint esetleges hátrány. Számoljuk ki, hogyan lehet nyereséges az ingatlan befektetésünk lakástakarékkal kombinálva!

Egy 16 millió forintos ingatlan befektetés

A számolás kedvéért tegyük fel, hogy indítunk 2 darab havi 20 ezer forintos 10 éves Fundamenta lakáskasszát. A lakástakarék kalkulátor szerint így meg tudjuk venni a 16 milliós ingatlant, amelyre a továbbiakban 87 hónapon keresztül havi 132 ezer forintot fizetünk (a 10 év megtakarítási időszak után). Így összesen a lakástakarék megtakarításra és hitelre 16.284.000 forintot fordítottunk, így jóval olcsóbban megszereztük az ingatlant, mintha banki hitel keretein belül tettük volna. Érdekességképpen ha az egész 16 millió forintot jelzáloghitelből szeretnénk megoldani, akkor 87 hónapra havi 212.166 forintot kellene visszafizetni (összesen 20.916.885 forintot), míg a megszokott 20 éves, azaz 240 hónapos futamidőre havi 96.957 forint lenne a törlesztő (összesen 30.539.290 forint). Befektetés szempontjából tehát máris nyertünk a 30%-os, évente akár (szerződésenként) 72 ezer forint államilag támogatott LTP-vel.

Egy ekkora ingatlant Budapesten a statisztikák szerint havi 139.100 forintért lehet kiadni. Ez azt jelenti számunkra, hogy már a 87 hónap alatt is (amíg a lakástakarék hitelt visszafizetjük) havi 20 ezer forint nyereséggel kalkulálhatunk. Utána pedig már a teljes bérleti díj a pénztárcánkat gazdagítja (de ne feledjük a kiadott ingatlan után 20%-os adót kell fizetni). Az ingatlant pedig akkor adjuk el, amikor szeretnénk, vagy amikor még nagyobb nyereséggel kecsegtet.

A lakástakarék ilyenkor is jó megoldás

Összegezve a cikkben leírtakat, ha ingatlan befektetésre szánja el magát, akkor is érdemes a lakástakarékot hozzákapcsolni. Ez egy újabb olyan felhasználási mód a korábbiakban bemutatottakhoz képest, amely jelentős anyagi előnyöket jelent számunkra. Persze számos olyan dolgot kell figyelembe venni, amelyről részletesebben itt nem írtam, és mint tudjuk a precíz tervezés az alapja a sikeres befektetésnek. Éppen ezért, ha kérdése van, akkor tegye fel a cikk alatt! Amennyiben pedig érdekli Önt egy ilyen típusú ingatlan befektetés, akkor töltse ki az alul található adatlapot! Felkeresem Önt, és megtervezzük, hogyan lehet a leghatékonyabb az ingatlan befektetése.