Lakástakarék állami támogatás 2016

Magyarország vitathatatlanul legnépszerűbb ingatlan célú megtakarítása a lakáskassza, ami elsősorban az állami támogatás miatt van. Ki ne gyűjtene úgy a saját lakására, ha az állam minden megtakarított 100 forintot 30 extra forinttal honorál? Nézzük meg, hogy mit kell tudni a lakáskassza állami támogatásáról 2016-ban!

Állami támogatás vagy adókedvezmény?

Kevesen tudják, de jelentős különbség van az állami támogatás, és az SZJA kedvezményként is emlegetett adókedvezmény között. Az állami támogatás alanyi jogon jár, vagyis semmit nem kell tennünk érte azon felül, hogy fizetjük a kiválasztott lakástakarék havi díját. Adókedvezményt viszont csak akkor tudunk igényelni, ha bejelentett munkaviszonyban dolgozunk, és az SZJA-ként befizetett adónkat nem használtuk fel másra. Az SZJA a bruttó bérünk 16%-a, és ebből lehet többek közt a családi adókedvezményt is igényelni. Aggodalomra azonban semmi ok, a lakástakarékok esetén állami támogatásról beszélünk. Hogy mekkoráról?

30%, akár 72 ezer forint jár egy évben

Egy fő egyszerre csak egy lakástakarékot fizethet, aminek a maximális díja 20 ezer forint. Erre 30%-os állami támogatás jár, vagyis havonta legfeljebb 6 ezer forint, ami éves szinten akár 72 ezer forintra rúghat.

Mivel a lakáskasszáknak a futamideje nagyjából 4, 5, 6, 8, és 10 éves (pár hónap eltérésekkel), ezért könnyen kiszámítható, hogy havi 20 ezer forint megtakarítása mellett 4 évnél 228 ezer forint állami támogatást kaphatunk, míg 10 év után ez az összeg már 720 ezer forint. Használja a lakáskassza kalkulátorunkat, és számoljon magának!

Egy háztatásban azonban több ilyen lakáskasszát is fizethetünk, csak a család többi tagja veszi igénybe az állami támogatást. Így a feljebb bemutatott 720 ezer forint akár meg 3-4-szerezhető is, így egy 4 fős család esetén több mint 2,8 millió forintot is hozzáadhat az állam a saját lakáscélú megtakarításunkhoz.

Az állami támogatás határidőt is szab

Két nagyon fontos információ maradt még hátra! Az első az, hogy bár korábban volt olyan lakástakarék, amely 8 év után szabad felhasználásúvá vált, jelenleg nincsen ilyen konstrukció, vagyis minden esetben ingatlan célra kell felhasználni az összegyűlt tőkét.

A másik fontos tudnivaló pedig az, hogy a szerződés lejárta után 2 éven belül fel kell használni a megtakarításunkat, különben az állam visszaveszi az állami támogatást, és csak a saját megtakarított pénzünk marad meg a betéti kamatokkal, amely jelentősen kisebb összeg.

Amennyiben kérdése van, akkor kérdezzen bátran, és megválaszolom! Amennyiben Ön is szeretné, ha új ingatlanának a (majdnem) harmadát az állam fizesse, akkor töltse ki a cikk alatt található űrlapot! Egy telefonos egyeztetés után személyesen is meg tudjuk nézni, hogy melyik megoldást érdemes választania.