Mekkora lakást adnak 20 millió forintért?

A lakások drágulása nem állt meg, egy negyedév alatt újabb másfél százalékot nőttek az ingatlanárak. Az árnövekedés az egész országot elérte, ettől függetlenül óriási regionális különbségek vannak. Egészen más méretű lakásokat adnak 20 millió forintért Budapesten, mint Pécsen vagy Szolnokon. A lakáshitelek kamata azonban továbbra is alacsony, ami lakástakarékkal kiegészítve egy történelmi lehetőség lehet az ingatlanvásárban gondolkodóknak.

Az ingatlanok iránti kereslet továbbra sem csökkent, ami az árak folyamatos növekedéséhez vezetett. Hiába várják sokan, hogy a lakásdrágulás megálljon, ez egyelőre nem következett be: az FHB Lakásárindexe szerint újabb 2,22%-ot mentek feljebb az árak negyedéven belül. Reálértékben ez 1,4%-os drágulást jelent. Ez nem is számítana soknak, ha egyébként nem lennének már így is magasan az árak: 2013 óta reálértékben 60%-ot drágultak az eladó ingatlanok.

Meddig érdemes várni?

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy meddig fognak drágulni a lakások, és eljön-e az árcsökkenés ideje a közeljövőben. Erre senki sem tud pontos választ adni, de ha megnézzük az Magyar Nemzeti Bank reálértéken (inflációval korrigáltan) számon tartott lakásárindexét, akkor érdekes tanulságokat fedezhetünk fel:

Az MNB statisztikusai a 2010-es évet vették 100%-nak, mert így jól látszik, hogy a 2008-as gazdasági világválság előtt a lakásárak szintén az egekben voltak 8-10 éven keresztül. A budapesti lakások már utolérték, sőt felül is múlták a válság előtti szintet, a vidéki városok és a községek viszont – az áremelkedés ellenére – még mindig olcsóbban kínálnak lakóingatlanokat, mint 10 éve.

A regionális különbségek még szembetűnőbbek, ha megnézzük, az egyes megyeszékhelyeken hány négyzetméteres lakást adnak 20 millió forintért. A Duna House ábrája vizuálisan is jól szemlélteti ezt:

Míg Budapesten egy 39 négyzetméteres lakást adnak ennyi pénzért, addig Szegeden és Pécsen ennek a dupláját. Szolnokon, Békéscsabán és Miskolcon háromszor akkora ingatlant vehetünk, mint a fővárosban. Ez az ábra egyébként remekül tükrözi a munkaerő-piaci viszonyokat: ahol több a munkalehetőség, ott többen akarnak lakást venni, ami felviszi az árakat.

A mostani lakáshelyzetnek – a magas áraknak – pozitív oldala is van: a történelmi mélyponton lévő hitelkamatok. Ilyen olcsón nagyon régen nem adtak kölcsön a bankok arra, hogy lakást vehess.

A lakáshitel felvétele ettől függetlenül is egy komoly döntés, ami alapos körültekintést igényel, és semmiképp sem szabad meggondolatlanul beleugrani. Viszont ha amúgy is tervben van, akkor – a kellő elővigyázatosság mellett – egy lakástakarék segíthet abban, hogy a lakáshitel még olcsóbb legyen.

Lakástakarék segítségével ugyanis csökkenthető a tőketartozás, a lakástakarék felhasználási lehetőségei közt a jelzálogalapú lakáshitel-törlesztést is megtaláljuk.

Miért éri meg lakástakarékkal törleszteni?

Egy lakástakarékkal évente 72 ezer forint állami támogatást tudsz igénybe venni. Ha kalkulátorunkat kipróbálod, akkor láthatod, hogy havi 20 ezer forintból 4 év alatt 1,2–1,3 millió forint körüli összeget tudsz összegyűjteni, amiből 4 × 72 000 Ft az állami támogatás, azaz 288 000 forint.

Ha 4 év után betörleszted ezt az összeget a hiteledbe, akkor a tőketartozásod máris legalább 1,2 millió forinttal fog csökkenni, és az állami támogatást is felhasználtad ezzel. Miért fontos a tőkét törleszteni? Mert amit betörlesztesz, azután már nem kell kamatokat fizetned, ezért nagyon nem mindegy, hogy mennyi a fennálló tartozásod.

A lakástakarékot egyébként nemcsak erre, hanem lakás vásárlására, felújítására és még sok más egyébre is felhasználhatod.

Lakást vennél? Esetleg felújítanál?

Ha érdeklődsz a lakástakarékok iránt, akkor a legjobb helyen jársz! Mind a négy lakástakarék szolgáltatóval partneri viszonyt ápolunk, és ha rajtunk keresztül választasz, az nem kerül neked plusz pénzbe.

Írj nekünk, és megbeszéljük a lehetőségeidet, teljesen ingyen és bérmentve.