Tegyük sokkal olcsóbbá a hitelünket lakástakarékkal!

Abban megegyezhetünk, hogy a magyar háztartások jelentős része rendelkezik lakáshitellel, és valószínűsíthető, hogy akiknek még nincsen, ők is terveznek előbb-utóbb felvenni. Éppen ezért a lakásvásárlásoknál az egyik központi kérdés, hogyan lehet a hitelt a lehető legolcsóbbá tenni. Most kiderül, hogy erre a legjobb megoldást úgy hívják, hogy lakástakarék pénztár.

Egy 10 millió forintos jelzáloghitel

Amennyiben felveszünk 10 millió forint lakáshitel a szokásos 240 hónapra (20 évre), akkor 4%-os kamatláb mellett a havi törlesztő részletünk 60.598 forint lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 10 millió forintért cserébe 14.543.528 forintot fizetünk vissza a banknak. Ez nem is tűnik olyan horribilisnek, de még ennél is járhatunk jobban, íme.

Havi 10 ezer és 20 ezer forintos lakástakarékkal

Amennyiben a hitel elindításának pillanatában indítunk egy lakástakarék pénztárt, akkor sokkal olcsóbb lesz a hitelünk, mutatom is a számokat:

 

Előtörlesztés lakástakarékból

Előtörlesztés lakástakarékból

A táblázat azt mutatja, hogyha elindítunk egy 4 éves 10 ezer, vagy 20 ezer forintos lakástakarékot, és az összegyűlt tőkét az 52. hónapban betörlesztjük a hitelünkbe. Ez után pedig nem csökkentjük a havi törlesztő részletet, hanem ugyanakkora összeggel fizetjük tovább.

Jól látható egy havi 20 ezer forintos lakástakarék pénztár esetén több mint 1,3 millió forinttal tesszük olcsóbbá a hitelünket. Nézzük meg, mi történik, ha a lakástakarék lejáratakor még egyszer indítunk egy ugyanakkora (havi 10 vagy 20 ezer forintos) LTP-t.

Így járunk, ha egymás után 2 lakástakarékot indítunk

A lényegre térve tehát semmi nem változik az előző esethez képest, csak annyi, hogy amint lejárt a lakáskasszánk egyből indítunk egy újat, ugyanakkora havi díjjal. Ezzel még jobban fogunk járni, de beszéljenek a számok:

 

Előtörlesztés 2 lakástakarékból

Előtörlesztés 2 lakástakarékból

Ahogy a táblázat is mutatja, több mint 2 millió forintot is meg tudunk spórolni, és akár 67 hónappal (több mint 5 és fél évvel) rövidebbé tehetjük a hitelünket. És ehhez mindössze annyira van szükség, hogy havi 20 ezer forintot rászánjunk.

Éljünk ezzel a jó lehetőséggel!

Ebben a cikkben megmutattam azt a lehetőséget, amellyel jelentősen csökkenteni lehet a lakáshitelünket. Persze ezt csinálhatjuk akár úgyis, hogy az előtörlesztéskor lecsökkentjük a törlesztő részletünket, és maradunk ugyanannál a futamidőnél (később erről is írok majd). A lényeg ugyanaz, csak jól járhatunk, ha egy lakástakarékot indítunk a meglévő, vagy leendő lakáshitelünk mellé. Amennyiben kérdése van, tegye fel a cikk alatt és megválaszolom. Ha személyesen szeretne erről beszélni, vagy egyéni számítást szeretne, akkor jelentkezzen egy konzultációra! Felkeresem Önt, és kiszámoljuk, hogyan járhat anyagilag a legjobban.