Most érettségizel, és albérletet keresel? Nem lesz olcsó

Folyamatban az érettségi vizsgák, két hónap múlva pedig az egyetemi felvételik eredményei is megérkeznek. Ez sok érettségiző számára azt jelenti, hogy a lakhelyüktől távoli egyetemvárosokba fognak költözni, és ha nem nyernek kollégiumi felvételt, akkor albérletet kell keresniük. Sajnos a bérlakások megint csak drágábbak lettek a tavalyi évekhez képest a Világgazdaság cikke szerint.

Több mint 100 ezer diák készül a felsőoktatási felvételire, jó részük hamarosan az egyetemvárosokba fog költözni (ha még nem ott laknak). A kollégiumi férőhelyek száma erősen korlátos, és egyébként sem mindenki tud bejutni, mivel szociális szempontokat vesznek figyelembe a felvételinél. Így nagyon sokan ősztől albérletben kénytelenek lakni. A hatalmas kereslet tovább növeli a már egyébként sem alacsony bérleti díjakat.

Budapesten például 10%-ot drágultak az albérletek egy év alatt – derült ki az ingatlan.com elemzéséből, melyben több mint 10 ezer idei és tavalyi lakáshirdetést vetettek össze. A kisebb méretű (140 négyzetméternél kisebb alapterületű) albérletek átlagos bérleti díja 149 ezer forint körül alakult ebben a hónapban. Bár a budapesti bérlakások esetében nagy a szórás, de olyan kerületet már nem nagyon találunk, ahol 100 ezer forintnál olcsóbb lenne az átlagos bérleti díj – a legolcsóbbnak számító XVII. kerületben is ennyit kérnek el átlagban, de a szintén olcsónak számító XXI. kerületben is 110 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Budapest esetében közismert a drágulás, erről viszonylag sok szó esik a médiában, viszont az áremelkedés a vidéki egyetemvárosokat sem kerülte el. Debrecenben 10%-kal 88 ezer forintra, Szegeden 9%-kal 85 ezer forintra, Pécsen 22%-kal 95 ezer forintra emelkedtek az átlagos bérleti díjak. Miskolcon ezzel szemben csak 3%-kal mentek feljebb az árak, itt átlagban 70 ezer forintért már kapnánk albérletet.

A garzonok sem lettek olcsóbbak

Egyetemistáknál nem ritka, hogy hárman-négyen vesznek ki egy nagyobb alapterületű, drágább albérletet, és megosztják egymás közt a bérleti díjat. Ilyenkor az egy főre jutó költség kisebb, mint egy garzon, vagyis szoba-konyhás lakás esetében, ahol egy, maximum kettő lakó fér el kényelmesen a nagyjából 30-40 négyzetméteren.

Budapesten ugyanis a garzonlakások átlagosan 110 ezer forintba kerülnek, míg Pécsen 78 ezer, Debrecenben 75 ezer, Szegeden 58 ezer, Miskolcon pedig 50 ezer forintot kérnek el értük.

Albérlet helyett saját lakás?

A magas albérletárak és az alacsony lakáshitel-törlesztők mellett sokakban felmerül a kérdés, melyikkel járna jobban: albérlettel vagy hitelből vett lakással. A jelenlegi helyzetben a hiteltörlesztő sem feltétlen lenne sokkal több, mint amennyit egy albérletért elkérnek, így az elgondolásnak van alapja.

Figyelni kell azonban arra, hogy a hitelkamatok nem mindig lesznek ilyen alacsonyan, így 10-20 évig fix kamatperiódusú hitelek közt érdemes válogatni (ha már a hitel mellett döntesz). Ezeknél jellemzően magasabb a kamat, mint az 1-3 éves kamatperiódusnál, viszont hosszú távon olcsóbbak.

Ha 20 milliós lakásban gondolkodunk, amelynél csak a minimálisan előírt önerővel rendelkezünk (4 millió Ft), akkor átlagosan 5,5%-os éves kamatra kaphatunk lakáshitelt (10 évig fix kamatperiódus). Ez nagyjából 96 300 Ft-os havi törlesztőt jelent, ami valóban kevesebb, mint amennyit Budapesten egy albérletért fizetnénk. A vidéki albérleteknél ez drágább, ott viszont olcsóbbak a lakások is, így kevesebb hitelt kellene miattuk felvenni.

Fontos tudni, hogy egy lakástakarékkal a hiteltartozásodat is csökkentheted. Ha a lakáshiteled mellé lakástakarékot indítasz, és 4 évente betörleszted, akkor sok-sok visszafizetendő kamattól szabadulsz meg a csökkentett tőketartozásod miatt, és emellé évente akár 72 ezer Ft állami támogatást is kaphatsz. Erről részletesebben itt írtunk korábban.

Kérdezz bátran!

Ha azon tanakodsz, hogy saját lakás vagy albérlet, akkor írj nekem, és egy ingyenes konzultáció keretében segítek neked a döntésben. Ha más miatt indítanál lakástakarékot, akkor is fordulj hozzám bátran! (Ne feledd: a cikkben található számok eltérhetnek a te egyéni esetedben, ezért szeretnénk pontos kalkulációt adni a kezedbe, hogy tudd, mik a lehetőségeid.)