Ezért kell mindenkinek egy lakástakarék

A jelenlegi pénzpiac egyik legbiztosabb, és legkedveltebb megtakarítása a lakástakarék pénztár. Ez több okból is fakadhat. Először is a magyar emberek számára sokkal fontosabb a saját lakás, mint más országokban. Másodszor pedig számos olyan pozitív tulajdonsága van, amely vonzó megoldássá teszi. Íme, ezek a tulajdonságok:

  1. Kimondottan alacsony költségek

Sokan azért is kedvelik nagyon a lakástakarékokat, mert kimondottan alacsony költségei vannak. Ráadásul még ezekből is tudunk lejjebb faragni. Alapvetően 2 költségtípusról beszélhetünk, a számlanyitási díjról, és a számlavezetési díjról.

A számlavezetési díj egységesen havi 150 forintba kerül. A számlanyitási díjakról pedig elöljáróban annyit, hogy különböző akciók keretein belül az alapesetben 1%-os nyitási díjat le is felezhetjük, vagy akár teljesen el is engedik nekünk. És az előnyöknek még koránt sincsen vége.

  1. Adómentesség

Bár keveset esik szó róla, de azt se feledjük, hogy Magyarországon a legtöbb pénzügyi megtakarítás nyeresége után kamatadó-; és EHO fizetési kötelezettségünk van, összesen 21%.

Mindezzel szemben a lakástakarék pénztáraknál már a legrövidebb futamidő esetén (45-49 hónap) sem kell adóznunk a pénzünkből, ahogy később sem. Nyilván ez köszönhető az állami támogatásnak is.

  1. Az állami támogatás

Kétség kívül a lakástakarék pénztárakban az egyik legvonzóbb tulajdonság a 30%-os állami támogatás. Egy évben akár 72 ezer forintot is szerezhetünk ily módon az államtól, egy szerződésen belül pedig összesen akár 720 ezer forintot.

Ráadásul a lakástakarékok esetén forintra pontosan tudjuk, hogy mekkora összeg áll majd az adott időpontban a rendelkezésünkre, napjainkban ez nagy előny.

  1. Már alacsony havidíjtól indítható rendszeres megtakarítás

A lakástakarékok rugalmas megtakarításnak mondhatóak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy már alacsony havi díjtól is elindíthatóak. Van, ahol már 2-3 ezer forinttal is lehet szerződni, más kérdés, hogy ekkora pénzből mekkora tőkét tudunk összegyűjteni.

Az alacsony havi díjat viszont van lehetőség megemelni bármikor, sőt adott esetben lecsökkenteni, ha esetleg anyagilag kicsit nehezebb időszakot élünk meg. A legérdekesebb előny azonban csak most következik.

  1. Egy családon belül több szerződés

Amikor kötünk egy szerződést, akkor azt az adókártyánkkal azonosítjuk, ezzel tudják megvizsgálni, hogy a mi nevünkre nem legyen (mert nem is lehet) több lakástakarék szerződés. Viszont a díjfizetők lehetünk több szerződésre, csak mindenhol egy másik családtagunk lesz a szerződő. Egy 4 tagú családban így havi 4*20 ezer forint megtakarítással 4 év után lehet 5 millió forintunk is a kedvezményes hitel felvétele nélkül. A másik véglet pedig, ha 4 db 10 éves szerződést indítunk, és utána felvesszük a hitelt is. Ilyenkor akár 32 millió forintot is tudunk lakáscélra fordítani, amiből szép házat lehet venni.

Használjuk ki a sok előnyt!

Ebben a cikkben megnéztük, hogy milyen számos előnnyel rendelkezik a lakástakarék pénztár. A fent bemutatott 5-ből biztos van egy-kettő, amelyet Ön is szívesen kihasználna. Ehhez nem is kell mást tennie, mint összehasonlítani, hogy melyik lakástakarékot válassza. Amennyiben kérdése akad, akkor tegye fel, és megválaszolom Önnek. Ha szeretné, hogy személyesen segítsek az összehasonlításban, akkor jelentkezzen a cikk alatt egy konzultációra! Felkeresem, hogy azt a szerződést tudja elindítani, amely a leginkább megfelel Önnek.