Hogyan lehet több lakástakarék a családban?

Az évi akár 72 ezer forintos állami támogatás miatt kifejezetten népszerű megtakarítási forma a lakástakarék Magyarországon. Ez a támogatás lehet ennél sokkal magasabb is, ha többet indítasz a családban.

A lakástakarékba havonta maximum 20 ezer forintot lehet befizetni, ilyenkor évente 72 ezer forint állami támogatást kapsz, ami nem adójóváírás, tehát alanyi jogon megkapod. Havi 20 ezernél többet viszont, ha akarsz, sem tudsz befizetni, tehát nem tudod növelni az állami támogatást sem, pedig jó lenne hatékonyabbá tenni a megtakarítást. A lakástakarékpénztári törvény viszont lehetővé teszi, hogy egy családon belül több lakástakarékot is egyesíteni lehessen, így erre a problémára is van megoldás.

Lássunk rögtön egy példát!

Ha egy 20 millió forintot érő budapesti használt ingatlant szeretnél venni, és emiatt hitelt veszel fel 20 évre, akkor a havi törlesztőd jó eséllyel eléri a 80 ezer forintot. Persze ennek feltétele, hogy legyen 20-30% önerőd, és a felújítási és egyéb költségekkel (ügyvéd, illeték stb.) nem számoltunk. A lényeg, hogy 80 ezer forintot költenél havonta a lakásodra. Mi van, ha ezt lakástakarékba teszed?

Ha egymagad kötsz lakástakarék szerződést, akkor havi 20 ezer forintnál többet sehogyan sem tudsz befizetni a magad nevében. Azt viszont megteheted, hogy több szerződést kötsz, és a családtagjaidat jelölöd meg kedvezményezettként, így az állami támogatást utánuk is megkapod.

Kik lehetnek kedvezményezettek?

  • szülő (nem csak vér szerinti, hanem lehet nevelő-, mostoha- vagy örökbefogadó is)
  • gyermek (szintén lehet nevelt, mostoha vagy örökbefogadott)
  • nagyszülő
  • unoka
  • testvér (mostoha is)
  • házastárs (hivatalos élettársi viszonyt is elfogadják)

Hány lakástakarék szerződés köthető?

Annyi lakástakarékot köthetsz, amennyi potenciális kedvezményezett van a családtagok között. Fontos, hogy csak olyat jelölhetsz meg kedvezményezettnek, aki nem érintett másik aktív lakástakarék szerződésben.

A példához visszatérve tehát tegyük fel, hogy négy darab lakástakarék szerződést kötsz (mert 4 × 20 000 Ft = 80 000 Ft havonta, ennyit szánnál lakáshitelre is), és magadon kívül három családtagot jelölsz meg kedvezményezettnek. Ezzel vállalod a szerződéses összeg befizetését, az állami támogatás és a megtakarítás felhasználási jogosultsága pedig a kedvezményezetteket illeti. Ha ehhez az összeghez nem férhetnél hozzá, akkor ez nem lenne túl jó üzlet. Szerencsére azonban a kedvezményezettek lemondhatnak a megtakarításukról a te javadra, miután lezárult a gyűjtögetési időszak.

Mit nyersz azzal, ha a havi 80 ezer forintot, amit amúgy is kifizetnél, lakástakarékba fektetsz?

Négy lakástakarék szerződés esetén, havi maximális befizetéssel számolva:

Havi 20 000 Ft szerződésenként.

Szerintem ez azért nem kevés segítség, elvégre már négy év alatt is több mint egymillió forinttal díjazzák a takarékoskodásodat. Ha hozzáveszük azt az összeget is, amit te gyűjtöttél össze, akkor majdnem 5 millió forintról beszélünk, ami már alkalmas az önerő megteremtésére.

Lakáshitel mellett is hasznát veszed

Vagy ha az önerő már adott, akkor később betörlesztheted ezt a lakáshiteledbe, megspórolva ezzel sok-sok kamatot (erről itt olvashatsz). Hitelfelvétel előtt ezért érdemes előre gondolkodni, és az előtakarékosságot időben elkezdeni, mert ha már havi 60-80 ezret úgyis kifizetnél a lakásodra, akkor arra ilyen módon fel tudod venni az állami támogatást, és nem kamattörlesztésre megy el egy jelentős része.

Áthidaló kölcsönt az egyes lakástakarékpénztárak is tudnak nyújtani, így kedvezményes feltételek mellett tudsz hitelt felvenni a megtakarításod mellé már a futamidő alatt is, nem csak utólag. Ezzel meggyorsíthatod a célod elérését, igaz, a 4,3–4,7 millió forint körül mozgó áthidaló kölcsönök alacsonyak ahhoz, hogy lakásvásárlásra tudd költeni, de más lakástakarék felhasználási célok közül is választhatsz. Egyébként az áthidaló kölcsönök keretösszege épp most fog megnőni.

Válaszolva az eredeti kérdésre…

Röviden tehát úgy lehet több lakástakarék a családodban, ha több szerződést kötsz, és kedvezményezettként olyan családtagokat jelölsz meg, akiknek még nincs lakástakarékjuk. Ha lejár a futamidő, és megtörténtek a befizetések, akkor ők lemondanak a megtakarításról a te javadra, így azt te használhatod fel. Ezzel gyorsan és hatékonyan képezhetsz lakáscélú megtakarítást, mert az állami támogatást maximálisan kihasználod.

Lakást vennél, esetleg felújítanál?

Ha ehhez hasonló tippekre van szükséged, kérdésed van, esetleg lakástakarék indításán gondolkodsz, akkor mindenképp írj nekem! Segítek megoldást találni minden felmerülő problémádra, ami lakástakarékkal kapcsolatos.