Melyik a legjobb lakástakarék? Kinél érdemes kötni?

„Melyik lakástakarékpénztár ajánlata a legkedvezőbb, vagyis hol érdemes megtakarítást kötnöm?” – teszik fel sokan a kérdést. Nem egyszerű dönteni, mióta már 4 takarékpénztár verseng az ügyfelek kegyeiért. Nekem mind a néggyel van tapasztalatom, és szeretnék neked néhány támpontot adni, ami segíthet a döntésben.

A lakástakarékpénztár már jó ideje nem egyenlő a Fundamentával. Tény, hogy ez a Magyarországon legrégebb óta jelen lévő lakástakarékpénztár, ami emiatt a legismertebb is, de egy ideje az OTP, az Erste és az Aegon is biztosít ilyen szolgáltatást. Négy takarékpénztár közül viszont már nehezebb választani, mert látszólag ugyanazt nyújtják.

Így áll össze egy lakástakarék

Miért mondom azt, hogy látszólag ugyanazt adják a lakástakarékok? Mert mindegyikre jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás szerződésenként (ami a befizetések 30%-a), és a betéti kamatokban sincsenek akkora eltérések, hogy az perdöntő legyen a számodra. Az EBKM-ek, amik az évesített átlaghozamot adják meg százalékosan, szintén elég egyformák (ez logikus is, hiszen megállapítottuk, hogy az állami támogatás mindenhol ugyanannyi, és a betéti kamatok között sincs számottevő különbség, márpedig ezek termelik ki a hozamot).

Hogyan kell akkor összehasonlítani a lakástakarékokat?

Különbségek mégis vannak, még ha elsőre nem is olyan szembetűnőek. A számlanyitási díj például olyan tétel, amiben jelentős eltérések lehetnek. Ez az a terület, ahol az egyes takarékpénztárak versenyezni tudnak egymással. Alapjáraton is próbálnak egymás alá licitálni, emellett még időszakosan nyitási akciókat és egyéb kedvezményeket is rendszeresen meghirdetnek (itt mindig megtalálod az aktuális akciókat). Ezért sem kell ettől a díjtól megijedni (erről itt írtam legutóbb).

Érdemes még pontosan megnézni a futamidők hosszát – ebben is segítséget nyújt a lakástakarék kalkulátor –, mert az egyes takarékpénztáraknál nem ugyanannyi hónap kapcsolódik egy-egy évhez. A 4 éves futamidő lehet például 45, 46, 48 és 49 hónap is. Ezért lehetséges az, hogy eltérnek egymástól a szerződéses összegek, hiszen a hosszabb futamidő több befizetést és magasabb végösszeget jelent.

Lakástakarékkal kombinált hitel?

A megtakarítási részen kívül opcionálisan elérhető egy lakáscélú hitelrész is, amit a lakástakarékpénztár kedvezményes feltételek mellett biztosít. A szerződéses összegben már a hitelrész is benne van. Vagyis aki lakáshitelt szeretne felvenni, annak nagyon fontos odafigyelnie erre a részre is. Az sem mindegy, hogy milyen a megtakarítás és a hitelrész aránya. Takarékpénztáranként eltér, mekkora hitelt adnak a közel azonos megtakarítási összegek mellé (épp most fognak nőni az áthidaló kölcsönök). Ez egyrészt az eltérő futamidőknek köszönhető, másrészt a különböző THM-eknek. Értelemszerűen ez a havi törlesztőrészletet is befolyásolja.

A választást bonyolítja, hogy

egy családon belül több lakástakarék szerződést is lehet indítani,

ami azért jó, mert így az éves állami támogatás is megsokszorozódik. Házaspárok nagyon gyakran szoktak rögtön két lakástakarék szerződést kötni, és ha megtehetik, akkor bevonják a testvéreket, szülőket és nagyszülőket is (vagy a gyerekeiket, ha idősebb házaspárról van szó). Minél több szerződés, annál nagyobbá válnak a lakástakarékok közti különbségek, és annál fontosabb, hogy a döntés előtt tájékozódj. A számlanyitási díjakban különösen érződhet a különbség.

Melyik a legjobb lakástakarék? Az, amelyik az igényeidet a leginkább kielégíti, vagyis amelyik minél hatékonyabban segít hozzá a kívánt lakáscélhoz (bővebben: lakástakarék felhasználási célok). Minden attól függ, hogy

  • hány szerződést kötnél,
  • vennél-e fel lakáshitelt,
  • van-e épp számlanyitási akció.

Mint látod, több tényezőt is alaposan végig kell gondolni, hiába tűnik egyszerű döntésnek. Ezért érdemes is segítséget kérned olyantól, aki járatos a témában. Ez minden esetben ingyenes, de a te szempontodból nagyon nem mindegy, kinek a tanácsát fogadod meg.

Vajon kinél valószínűbb, hogy objektív tanácsot ad: aki csak egyetlen takarékpénztárnak dolgozik, vagy aki mind a néggyel partnerséget ápol? A választ rád bízom.

Annyit viszont elárulok neked, hogy mi utóbbiak közé tartozunk: mind a négy lakástakarékpénztárral munkakapcsolatban állunk, ismerjük a termékpalettájukat és az aktuális akciókat.

Ha ilyen tanácsadásra van szükséged,

amilyet mi képviselünk, akkor írj nekem! A kérdéseidre is nagyon szívesen válaszolok.