Nyugdíjkiegészítés lakástakarékkal?

Elsőre érdekesen hangzik a felvetés, hogy egy kimondottan ingatlan célú megtakarításból egészítsük ki a nyugdíjunkat. Azonban, ha jobban belegondolunk ez egy teljesen működőképes ötlet. Járjunk is utána!

A nyugdíjprobléma

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy idős korunkra pénzt kell gyűjtenünk, mert csak az állami nyugdíjból nehezen fogunk tudni megélni. Ennek oka többek között az, hogy öregszik a társadalmunk, és így egyre több nyugdíjast kellene elbírnia a rendszernek, úgy hogy egyre kevesebb a dolgozó ember. Éppen ezért 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül is választhatunk (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás), amelyre 20%-os adókedvezmény jár. Mindemellett ne menjünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy más befektetéseink is lehetnek, például az ingatlan.

Ingatlanbefektetés

Nagyon sokan még mindig az ingatlant tartják a legbiztosabb befektetésnek, erről itt írtam korábban. És ahogy az élet minden területén a nyugdíjunkat illetően is érdemes több lábon állni. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy érdemes azon is elgondolkozni, hogy nem csak klasszikus nyugdíj megtakarítással készülünk a nyugdíjas éveinkre, hanem egy lakástakarékkal is, amelyből veszünk egy ingatlant, és ezt bérbe adjuk. Számoljunk utána!

Nyugdíj megélhetés  lakástakarékkal

Azt tudjuk, hogy egy fő egyszerre csak 1 lakástakarék pénztárt indíthat magának, és legfeljebb havi 20 ezer forinttal (ugyanis itt a maximális az állami támogatás). Tegyük fel, hogy előre gondolkozva indítunk egy közeli családtagunk (feleségünk/férjünk) nevén is egyet, így összesen havi 40 ezer forintot teszünk félre 10 évre. A lakástakarék kalkulátor szerint így akár 16 millió forintunk is lehet, amiből veszünk egy ingatlant. Budapesten ezért lehet kapni egy 45-55 m2-es 1+2 félszobás lakást. A jelenlegi árak mellett havi 80-120 ezer forintért tudunk kiadni egy ilyen ingatlan.

Ehhez, vegyük hozzá, hogy 10 éves távon a nyugdijbiztositas.com oldal kalkulátora szerint havi 20 ezer forintból 3-3,5 millió forintot is összegyűjthetünk, ami 15 évre havi 20-25 ezer forintot jelent. Így együtt kijelenthető (100 ezer + 20 ezer forint = 120 ezer forint), hogy nem nagyon lesznek anyagi gondjaink idős korunkban, hiszen ehhez még hozzácsapódik az állami nyugdíj is.

Gondolkozzunk előre!

Ebben a cikkben egy elsőre meglepő ötletet boncolgattunk, melynek a végén kiderült, hogy a lakástakarékkal igenis lehet felkészülni a nyugdíjas éveinkre. Persze nem ez az elsődleges funkciója, de miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget? Az ilyen jellegű terveket azonban még alaposabban meg kell tervezni, a megtakarításokat össze kell hangolni, amiben érdemes szakember segítségét igénybe venni. Amennyiben kérdése van, tegye fel és megválaszolom! Ha elnyerte a tetszését ez az ötlet, és szeretne róla bővebben beszélni, akkor igényeljen egy konzultációt! Felkeresem Önt, és mindenre kiterjedően megtervezzük a pénzügyeit.