Tudtad, milyen magas hozamokra képes egy lakástakarék? Mutatjuk!

A lakástakarékok kockáztatás nélkül képesek olyan hozamokra, mint a piacon talán semmi más. Ezt be is bizonyítom neked, sőt te magad is könnyen utánajárhatsz, ha tudod, mire kell figyelned. Ehhez az egyes futamidőkhöz tartozó átlaghozamokat fogjuk megnézni.

Elsőként ejtsünk szót a kockázatokról, amiről egy befektetésnél mindig beszélni kell. A lakástakaréknál gyakorlatilag nincs ilyen, mivel a szerződésben vállalt támogatást mindenképp megkapod az államtól. Ha lakástakarékon keresztül teszel félre a lakáscéljaidra havi 20 ezer forintot (ennyi a maximum), akkor az államtól minden évben alanyi jogon megkapod a 72 ezer forintot. Vagy több szerződés esetén ennek akár a többszörösét is. A lényeg, hogy sok meglepetés nem érhet a szerződéses garancia miatt.

De mi a helyzet a hozamokkal?

A hozam az az összeg, amit a befektetésed termel, vagyis amit a befizetett pénzen felül kapsz „kamatként”. Esetünkben ezt az állami támogatás jelenti. Ebből havi 150 forint jön le számlavezetési díjként (igen, százötven), illetve a szerződéses összeg maximum 1%-át kérhetik el számlanyitási díjként (ez egyszeri költség). Ezek nyilvánvalóan gyengítik a lakástakarék hozamait, ám ennek ellenére is jól teljesít. Másrészt ha kifogsz egy nyitási akciót, akkor akár meg is úszhatod a számlanyitási díjat (a legújabb akciókat itt találod).

Honnan tudhatod, melyik milyen hozamot biztosít?

Ezt az EBKM (egységesített betéti kamatláb mutató) adja meg, ami tulajdonképpen a konstrukció évesített átlaghozamát adja meg százalékban (a költségek levonása után).

Azaz átlagosan ennyit keresel a befizetéseiden évente.

Kalkulátorunk használatával megnézheted te magad is az EBKM-eket, és látni fogod, hogy futamidőtől és szolgáltatótól függően eltérnek. Hogy megkönnyítsem a dolgod, összeszedtem a jelenleg aktuális (2017. június 30. szerinti) EBKM-eket.

EBKM-ek összehasonlítása lakástakarék szolgáltatók szerint:

Mint látható, 4 éves futamidőnél átlagosan 10,61%-os évesített átlaghozam elérésére van lehetőséged, ami a futamidő növekedésével csökken, és 10 évnél 4,43%-os átlagig megy el. Ez azért van, mert az EBKM jelen esetben a befizetett pénz és az állami támogatás arányát mutatja meg. A megtakarítás idővel egyre nő, viszont az állam támogatás mértéke változatlan marad, így értelemszerű, hogy a hozamszint arányaiban csökken.

Miért számít ez jó hozamnak?

Tudnod kell, hogy 10% feletti éves átlaghozamot klasszikus befektetésnél szinte csak részvénnyel tudsz elérni, viszont ez már kifejezetten kockázatos üzleti manővernek minősül. A lakástakarék mindezt szerződéses garanciák mellett, kockázat nélkül nyújtja neked (igaz csak lakáscélra). 10 évnél már „csak” 4,43% az átlagos EBKM, de még ez is több, mint amit például egy 5+ évre lekötött prémium/bónusz államkötvény nyújtani tud neked jelenleg (ezek a 4%-os éves hozamot se nagyon érik el jelen állás szerint). Az 1% körüli banki kamatokról már ne is beszéljünk.

Ha lakáscélra gyűjtesz, akkor ezt sokkal eredményesebben megteheted, ha lakástakarékon keresztül teszed. Lakáshitel mellé is kifejezetten ajánlott lehet, mert csökkenthető vele a havi törlesztő.

Olyan kérdéseid lehetnek még, hogy

  • melyik szolgáltatót válaszd?
  • mekkora az optimális futamidő?
  • mekkora összegre szerződj?

Nálunk ezek közül mindre választ kaphatsz. Mind a négy lakástakarék szolgáltatóval partneri viszonyt ápolunk, és ha rajtunk keresztül választasz, az nem kerül neked plusz pénzbe. Írj nekem, és megbeszéljük a lehetőségeidet.