Csúcson az ingatlanpiac, ők vásárolnak leginkább

Soha, egyik hónapban sem vettek annyi ingatlant az elmúlt 6 évben, mint augusztusban. A magas albérletárak miatt keresett befektetési forma lett a lakáskiadás, ám sokan túl is vállalják magukat. A lakástakarék nekik is szól.

A Duna House számításai szerint augusztusban 13 787 ingatlan-adásvételt bonyolítottak le Magyarországon, ami rekord az elmúlt 6 évben. Nem csoda, hiszen megnőtt a kereslet a befektetési célú ingatlanokra, vagyis azokra a lakásokra, amiket ki lehet később adni.

Egy átlagos albérlet 110 ezer forintba kerül, ami a nettó átlagkereset 57%-a. Pénzügyi szakértők azt szokták mondani, hogy a havi jövedelem maximum 40%-át lehet lakásra költeni, ha valaki anyagi biztonságban szeretne élni. Vagyis a többség nem tud egyedül egy teljes lakást bérelni.

Ha viszont ketten laknak együtt, például egy fiatal pár, akkor értelemszerűen feleződnek a költségek. Ilyenkor már egy saját lakáson is el lehet gondolkodni, mert a lakáshitel havi törlesztője sem lenne feltétlen több, mint amennyibe az albérlet kerül. Írtam is egy cikket arról korábban, hogy vajon ez mennyire van így.

Kik és mit vesznek leginkább?

Budapesten például a 15–30 millió forintos ingatlanok a legkeresettebbek, az érdeklődők 41%-a eleve a fővárosban és Pest megyében keresgél. Országszerte a két-háromszobás ingatlanokat keresik leginkább. Az ingatlankeresők 13,5%-a társasházak, villák és kastélyok iránt is érdeklődik. A lakásvásárlók átlagos életkora 42–44 év, tehát a huszonévesekre egyelőre kevésbé jellemző, hogy saját ingatlant vásároljanak (ha már a fiatal párokról volt szó az előző bekezdésben).

A lakástakarékkal pedig nekik is könnyebb dolguk lenne. Persze 15–30 milliót nehéz összegyűjteni vele, de nem lehetetlen: a családban több lakástakarék indítására is lehetőség van. Így az évi akár 72 ezer forintos állami támogatás megsokszorozható. De nem kizárólagos cél, hogy a lakás ára egyben összegyűljön. A lakástakarék segíthet abban is, hogy meglegyen a lakáshitelhez szükséges önerő, illetve a havi törlesztő összegét is csökkentheted vele. Itt levezettem, hogy mennyivel.

Túladtak sok hitellel terhelt lakáson

A lakástakarék olyan koncepció, ami pénzügyi megfontoltságra ösztönöz, célja lehet, hogy a hitelt minél jobban elkerüld vagy csökkentsd. Ugyanis hiába vesznek sokan lakást, rengetegen vásárolnak hitelre, és végül mégse biztos, hogy bejönnek a számításaik. 2017 első fél évében például 5289 hitellel terhelt lakást adtak el, ami növekedés az előző két évhez képest. Ez mindenképp óvatosságra int.

A növekvő kínálat ellenére a lakásárak csökkenésére még jó darabig várni kell. Az MNB májusi lakáspiaci jelentése szerint további 12,3%-os árdrágulás várható idén, és jelentős csökkenésre aligha számíthatunk. Az alacsony kamatkörnyezet lakásvásárlásra ösztönöz, ám ne feledd, hogy ha nem fixálod a kamatlábat, akkor a kamat menet közben is emelkedhet, ami a havi törlesztők megugrásához vezethet.

Hozz velünk megfontolt döntést

Érdemes szakértőkkel felméretni az anyagi helyzeted, és a céljaid átbeszélésével megállapítani, mik a lehetőségeid. Írj nekem, mert pont ezekben szeretnék neked segíteni.