Ennyiért vesznek lakást a fiatalok

A Duna House legutóbbi felmérése szerint tavalyhoz képest csökkent a 40 alatti lakásvásárlók aránya a 40 felettiek javára. Nem meglepő módon a fiatalok kevesebb pénzből gazdálkodnak, és a Budapest és vidék közti különbség itt is kiütközik.

Egy új felmérés szerint a panellakások értékesítési ideje felgyorsult tavalyhoz képest: 2 hónapon belül elkelnek az ilyen típusú lakások. A használt téglalakások eladása több időbe telik, de 3-4 hónapon belül ezeket is értékesíteni lehet. Ez azt is jelzi, hogy az eladó lakásokra nagy a kereslet.

Tavalyhoz képest változás, hogy a 40 alatti korosztályból 16%-kal kevesebben vettek lakást, a 40-60 közöttiek körében viszont még népszerűbb lett az ingatlanvásárlás. Ez csak demográfiai átrendeződést jelent, mivel összességében a lakásvásárlási kedv nem lett kisebb.

A KSH 2017. évi adatai szerint a pénzintézetek már 272 milliárd forint lakáscélú hitelt folyósítottak a lakosságnak új és használt lakás vásárlására. A Bloomberg is megírta, hogy a hitelek miatt a globális adósságállomány nagyobb, mint a válság előtt (amit pont az eladósodottság okozott). A lakáshitelekkel tehát óvatosan kell bánni, és a törlesztésnél érdemes egy lakástakarékot is bevonni, de erről a cikk második felében bővebben is írunk.

Mennyiért vesznek lakást?

A huszonéves budapesti fiatalok 24,6 millió forintot tudnak lakásra szánni. Ennyiért átlagosan 49 négyzetméteres ingatlant kapnak. Ugyanez a korosztály 14,2 millió forintért vesz lakást vidéken, ahol ennyi pénzért már 73 nm-es alapterület jár. A harmincas korosztály átlagosan 32,6 milliót költ lakásra Budapesten, vidéken 17,6 millió forintos ez az összeg.

A legtöbbet a negyvenes korosztály költ lakásvásárlásra, Budapesten átlagosan 36,8 millió forintot is kifizetnek érte, míg vidéken ez az átlag 19,1 millió forint. Az ötvenes korosztály 29,9 milliót költ Budapesten, 16,4 milliót költ vidéken lakásra.

A lakástakarék segíthet

A lakástakarék egy olyan megtakarítás, ami lakáshitelnél önerőként használható, de akár betörleszthető meglévő hitelbe is. Így a lakáshitel kevesebb kamatból hamarabb visszafizethető, tehát olcsóbban kihozható, mint lakástakarék nélkül.

Egy lakástakarék azért hasznos, mert havi 20 ezer forintos befizetés mellé évente 72 ezer forintot ad az állam.

Egy lakáshitelnél általában 20%-os önerőt kérnek el, ami egy 20 milliós ingatlannál 4 millió forint. Ez az önerő három lakástakarék elindításával akár 4 év alatt összegyűjthető (ehhez a családtagokat is be kell vonni). Erről te magad is meggyőződhetsz, ha kipróbálod kalkulátorunkat.

Meglévő lakáshitel tőketartozását is csökkentheted, ha a lakástakarékban összegyűlt megtakarítást betörleszted. Így sok-sok kamat visszafizetését spórolhatod meg. Erről már írtunk korábban, érdemes utánaolvasnod!

Ugyanilyen feltételek mellett a Fundamentánál, az Ersténél, az Aegonnál és az OTP-nél is lehet már lakástakarékot indítani. Az eltérést a különféle akciók és bónuszok jelentik, amik folyamatosan változnak. A számlanyitási díjon például sokat lehet spórolni a megfelelő választással.

Ha lakástakarékot indítanál, mi segítünk neked a választásban! Megkeressük a hozzád illő akciókat, és mivel mind a négy takarékpénztárral szerződésben állunk, el is indíthatod nálunk a lakástakarékodat!

Iratkozz fel egy személyes tanácsadásunkra, ami teljesen ingyenes.