Ezek a leggyakoribb lakástakarék akciók

Tévedés azt hinni, hogy mindegy, melyik pénztár lakástakarékját választod. Bár látszólag ugyanazt kínálják, a valóságban mindenféle bónuszokkal igyekszenek versenyelőnyre szert tenni. Vajon kié a legjobb ajánlat?

A közismert Fundamenta mellett már az OTP-nél, az Ersténél és az Aegonnál is indítható lakáscélú megtakarítás. A választék általában jót tesz a versenynek, ezen a piacon viszont nincs könnyű dolguk a pénztáraknak. A lakástakarékot elég részletesen szabályozzák a törvények, így az alapkoncepción egyik szolgáltató sem tud változtatni. Ugyanúgy 30% állami támogatás jár a befizetések után (évente maximum 72 ezer forint szerződésenként), és a betéti kamatoknál se számíts csodára, mivel azt is inkább a gazdaság befolyásolja, mintsem a pénztárak. Egy dologban azonban ki tudnak tűnni a mezőnyből, és ezek a bónuszok.

Egészen sokféle bónuszt találtak ki a pénztárak, hogy az ő megtakarításuk érje meg a legjobban (vagy legalábbis felkeltse az ügyfelek érdeklődését). Ilyen lehet

  • a triplázó bónusz,
  • az online kupon,
  • a kamatbónusz,
  • az egyhavi befizetésnek megfelelő számlanyitási díj,
  • a hitelkártyával összekapcsolt akció,
  • a számlanyitási díj felének vagy egészének elengedése,
  • vagy a bónusz feltételekhez kötése (meglévő egészségbiztosítás és/vagy lakásbiztosítás mellé jár).

Mint látod, a négy pénztár a különféle bónuszok adásával tud igazán versenyezni.

Melyik pénztár adja a legjobb bónuszt?

A válasz erre is csak az, mint a pénzügyekben általában: attól függ.

A bónuszok akár havonta is változhatnak, így egyszer az egyik pénztár a befutó, máskor a másik. Nálunk mindig megtalálhatod a legfrissebb akciókat, mert az elsők között értesítenek minket a pénztárak, ha valamilyen új bónusszal állnak elő (mind a néggyel partneri viszonyban vagyunk).

Kattints ide az aktuális akciókért!

Hogy mikor melyik akció a legjobb, azt ránézésre nem mindig könnyű eldönteni. Érteni is kell ahhoz, melyik kedvezmény mit takar. Az EBKM-ek beszédesek, de a megtakarítási összegeket például már nem korrekt összehasonlítani eltérő futamidők esetén.

Ahogy ebben a cikkben is kifejtettük, több szubjektív szempontot is figyelembe kell venned egy lakástakarék kiválasztásánál. A személyes preferenciádon múlik, hogy hány évre, pontosabban hány hónapra indítanál megtakarítást, mert ebben sem feltétlen egyeznek az ajánlatok. A 4 éves futamidő lehet például 45, 46, 48 és 49 hónap is. A pénz kiutalási időszaka háromról két hónapra rövidült, ez a futamidőket is befolyásolta.

Az se mindegy, hogy a megtakarítás indításakor szeretnél-e igénybe venni áthidaló kölcsönt a pénztártól, vagy a hitelfelvétel ráér a lejáratkor is. Ilyenkor nem mindegy, milyen a megtakarítás és a hitelrész aránya. Pénztáranként eltérhet, mennyi hitelt adnak azonos megtakarítási összeg mellé.

Az akciókkal és bónuszokkal mindenképp érdemes élni, de mivel lassan mindenki ad ilyeneket, meg kell találnod, hogy adott esetben neked melyik a legkedvezőbb.

Találd meg a hozzád leginkább illőt!

A lakástakarék nem egy bonyolult megtakarítási forma, mégis mérlegelned kell egy csomó szempontot, mielőtt belevágnál. Vége azoknak az időknek, mikor a „lakáskassza” egyenlő volt a Fundamentával. Persze lehet, hogy épp ők adják a legjobb ajánlatot, de ez egyáltalán nem biztos. A verseny neked kedvez, és ha spórolhatsz például a számlanyitási díjon, akkor miért ne élnél a lehetőséggel?

Ha szeretnéd, hogy a céljaidhoz és a körülményeidhez rendelten megtaláljuk a hozzád illő lakástakarékot (mind a négy pénztár ajánlatait figyelembe véve), akkor írj nekünk, és segítünk neked ebben.