Mire használhatom fel a lakástakarékban gyűjtött összeget?

A lakástakarék, ahogy a neve is mutatja, nem használható fel bármire, csak valamilyen lakáscélra. Ezen belül viszont rengeteg opció van. De mik a legfontosabbak? Összegyűjtöttük őket.

A lakástakarékpénztár lényege, hogy havonta legfeljebb 20 ezer forintot félreteszünk lakáscélra 4, 5, 6, 8 vagy 10 éven keresztül. Ezt az állam úgy honorálja, hogy az éves félretett összeg 30%-át odaadja támogatásként, ennek a felső határa évi 72 ezer forint. A pénztár valamennyi betéti kamatot is fizet a pénzed után, de ez a jelenlegi kamatkörnyezetben elhanyagolható.

Mi történik, ha lejár a megtakarítási időszak?

Ha lejár a szerződésben vállalt megtakarítási időszak, akkor dönthetsz a megtakarítás lakáscélú felhasználása mellett. A kiutalási időszakon belül – ami már 3 helyett csak 2 hónap! – megkapod a pénzt. A felhasználási céltól függően 1-18 hónapod van rá, hogy igazold, valóban lakáscélra költötted a megtakarítást (számlákkal vagy értékbecslő révén). Fontos tehát, hogy ezt a pénzt el kell költened a megadott célok egyikére.

De úgy is dönthetsz, hogy a lejárat után tovább fizeted a lakástakarékot. Ilyenkor a fix időtávok közül választhatsz továbbra is. Ha 5 éves szerződésed volt, akkor 6-ra, ha 6 éves volt, akkor 8-ra bővítheted, és így tovább.

Általában ez akkor fordul elő, ha nem tudod mire felhasználni, amit összegyűjtöttél. Ez történhet amiatt, mert még nem gyűjtöttél össze elég pénzt (több a kiadás, mint eleinte tervezted), vagy amiatt, mert nincs olyan lakáscél (egyelőre), amire fel tudnád használni.

Vagy csak nem tudsz róla, hogy van ilyen lakáscél.

De mik azok a lakáscélok, amire elkölthető a megtakarításod?

A felhasználási célok bemutatásához egy szemléletes oldalt készítettünk, ahol témakörökre bontva megtalálod, mire költheted a lakástakarékpénztári megtakarításodat.

Hogy néhány fontosabb célt kiemeljünk: felújíthatod a fürdőszobádat, a hálószobádat, a konyhádat, amibe a berendezések is beletartoznak addig, amíg nem mozdíthatóak. Ez azt jelenti, hogy például hűtőt is vehetsz belőle, amíg az beépített.

Kicseréltetheted a nyílászárókat, de szimplán csak az ablakok hőszigetelésére is fordíthatod. Megcsináltathatod a garázsajtót, esetleg a ház biztonsági rendszerét.

Bővítheted is a házadat, de a megtakarítás a lakás átalakítására is fordítható. A célok között a korszerűsítést is megtalálod, tehát modernizálhatod a fűtési rendszert, de vehetsz belőle klímaberendezést is.

A lakástakarék természetesen telekvásárlásra és házépítésre is használható, illetve használt/új ingatlant is vehetsz belőle. Még medencét és kerti tavat is alakíthatsz ki a segítségével.

A lakástakarékból bérleti jogot válthatsz idősek otthonában (erről bővebben itt), de betörlesztheted egy banki lakáshitelbe is, ezzel csökkentve a visszafizetendő kamatok összegét (erről is írtunk már részletesen).

Így csökkentsd a lakáshiteled törlesztőjét lakástakarékkal

Lakáscélt szinte mindenki talál magának

Akinek van meglévő ingatlanja, az könnyen talál magának lakáscélt, mivel az amortizáció miatt mindig lesz olyan területe az ingatlannak, amit fel kell újítani. Ha valaki viszont lakásvásárlás céljából indít lakástakarékot, akkor egy szerződés valószínűleg kevés lesz, és nem is ajánljuk, hogy ebbe segítség nélkül belevágjon.

Hogyan lehet több lakástakarék a családban?

Bármilyen lakáscélról is legyen szó, segítünk a lakástakarék elindításában!

Iratkozz fel, és megkeressük neked a legkedvezőbb lakástakarék-akciókat! Kérdéseidet is tedd fel bátran!